Zračna luka Mostar

Stigao novi milijun: Može li se Mostar nadati letovima?

"Nama trebaju fiksni letovi, veze s hubovima tipa Beč, London, Istanbul da čovjek iz Mostara može otići gdje hoće i da iz bilo kojeg dijela svijeta može sletjeti u Mostar", istaknuo je Bago.
Gospodarstvo / Ulaganja | 13. 05. 2022. u 11:20 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH odobrila je 1.000.000 KM iz Budžeta za Zračnu luku Mostar, vijest je koja je odjeknula medijima u četvrtak.

Nekolika dana nakon što je Zračna luka ostala bez dugo najavljivane linije za Düsseldorf kao i Eurowingsa novac Vlade FBiH promatran je kao 'slamka spasa' za ono što je od zračnog prometa ostalo.

''Ne možete naći koncesionara za aerodrom koji ima loš promet i aktivnost'', kazao je u četvrtak na konferenciji za medije gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Razlog odustajanja 

Kordić je istaknuo kako je konkretan razlog odustajanja Eurowingsa činjenica da je uz, kako navodi, sav angažman punjenje letova bilo ispod 10 posto te je otkazivanje linije bilo očekivano.

''Meni je žao, ogorčen sam,i bio sam jako tužan kad sam to čuo. Zašto linija nije popularna, je li loše izabrana ne možemo točno reći. Mi smo davali sugestiju da to bude Stuttgart, ali Eurowings je htio drugačije i oni su javili da je njima ugovor i dalje zanimljiv te će razmisliti o novoj destinaciji s Njemačkom za 2023. godinu'', rekao je mostarski gradonačelnik.

Kordić je istaknuo kako "nije pitanje zašto Mostar ne da aerodrom pod koncesiju, mi bi to rado uradili, ali moramo znati kako to ide''.

Da se mora znati kako se radi, tvrdi i aktivist Marin Bago koji je za Bljesak.info istaknuo kako je Zračna luka Mostar "ključ priče" za Grad na Neretvi.

"Zna se kako se to radi. Mi smo zračna luka koja je pogodna za niskotarifne kompanije, dakle jeftine karte. Ono što nama treba je da se uvežemo s hubovima. Nikakvi charter letovi, ni letovi koji traju dva mjeseca nama neće popraviti situaciju. Nama trebaju fiksni letovi, veze s hubovima tipa Beč, London, Istanbul da čovjek iz Mostara može otići gdje hoće i da iz bilo kojeg dijela svijeta može sletjeti u Mostar", istaknuo je Bago.

Smjena 

On navodi kako subvencija osam letova tjedno košta oko 2,5 milijuna KM što je 'kikiriki' za interesni trokut od Livna i Konjica do Trebinja.

"To je veliki potencijal, veza s dijasporom, veza s poduzetništvom", kazao je Bago.

Video: Bago: Ovaj odnos prema Zračnoj luci govori da su diletanti prve klase

Na pitanje zašto Zračna luka Mostar godinama stagnira Bago odgovara:

"Ne ide jer imamo ljude koji nisu menadžeri. Ljude kojima se draže uslikati na obljetnici nego dat novac i platiti kompaniji da leti. To nije više nikakav high business. Vi jednostavno ljude platite i oni lete. Grad Mostar mora dati upravi na zadatak i menadžmentu da nam to osigura. Ako ne osigura, mijenja se menadžment pod hitno. Mi ove godine ne letimo jer ono što ne platite do rujna ove godine nećete letjeti ni iduće, a to je zaista poražavajuće. Ove teme su za sebe zaslužile smjene mnogih ljudi koji za sebe vole reći da su važni u politici. Ovaj odnos prema Zračnoj luci Mostar govori da su diletanti prve klase".

O smjenama je govoreno i na sjednici Gradskog vijeća Mostara održanoj u četvrtak. Naime, zatražena je smjena vršitelja dužnosti direktora Zračne luke Mostar, a koji su idući koraci na spasu zračnog prometa hercegovačkog neba ostaje vidjeti.

Letovi za Italiju? 

Upravo jedan takav korak je i sastanak gradonačelnika Kordića s direktorom Opera Romana Pellegrinaaggi monsinjorom Remom Chiavarinijem održan početkom tjedna u Rimu.

Tom prilikom mostarski gradonačelnik je "izrazio uvjerenje kako će doći do uspostave zračne veze između Mostara i Italije". 

"Nadamo se da će uspostavljanje ove veze otvoriti vrata još brojnijem dolasku talijanskih hodočasnika u svetište u Međugorju, koje je od Zračne luke u Mostaru udaljeno svega 20-ak kilometara", kazao je gradonačelnik Kordić.

Foto: PR / Sastanak gradonačelnika Kordića s direktorom Opera Romana Pellegrinaaggi monsinjorom Remom Chiavarinijem 

Kako navode iz Grada Mostara u završnoj fazi je i ostvarenje partnerstva s kompanijom Wizz Air, kojim je planirano povezivanje Zračne luke Mostar s najmanje jednim, a moguće i više odredišta u Italiji.

Ističu kako je planirano da ti letovi traju minimalno dok traje sezona vjerskih hodočašća, s mogućnošću produljenja i na cijelu godinu ako zanimanje bude zadovoljavajuće.

"Jedini način da dugoročno održimo spomenuto strateško partnerstvo s Wizz Airom je da popunjenost letova bude zadovoljavajuća, što bi donijelo koristi za sve uključene strane, odnosno hodočasnike i druge putnike, zračnu luku Mostar, turoperatore, kao i samog prijevoznika", naglasio je Kordić.

O smjenama je govoreno i na sjednici Gradskog vijeća Mostara održanoj u četvrtak. Naime, zatražena je smjena vršitelja dužnosti direktora Zračne luke Mostar, a koji su idući koraci na spasu zračnog prometa hercegovačkog neba ostaje vidjeti.

Kopirati
Drag cursor here to close