Deponija

Apel Mostara da se povuče tužba

Kordić je održao konferenciju za medije povodom odbijanja Udruženja građana Jer me se tiče da povuku tužbu protiv Grada Mostara...
Gospodarstvo / Ulaganja | 08. 10. 2021. u 13:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U ovom trenutku smo kao Grad stali i čekamo dobru volju Udruženja koje je trenutno oko ovog problema možda najglasnije, da povuku tužbu kako bismo što prije ishodovali dozvole i počeli sanaciju deponije'', rekao je mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

Naime, Kordić je održao konferenciju za medije povodom odbijanja Udruženja građana Jer me se tiče da povuku tužbu protiv Grada Mostara zbog plana prilagodbe kojim bi se trebalo riješiti pitanje mostarske deponije.

Kordić je rekao kako je ovaj problem, o kojem Grad s udruženjem komunicira već osam, devet mjeseci, jedan od najvećih problema u Gradu Mostaru. Podsjetio je kako je Grad na predzadnjoj sjednici gradskog vijeća dobio zaduženje za nagodbu s Udruženjem protiv kojeg je Grad podigao tužbu zbog blokade deponije i štete koju je, kako je Grad utvrdio, nanesena Mostaru.

''Nakon tog zahtjeva Gradskog vijeća da se nagodimo i nađemo način izlaska iz tužbe, ponudili smo vid sporazum Udruženju koji je nažalost odbijen. Razlog je jer smo tražili postupak provođenja plana prilagodbe koji je službeni dokument federalnog Ministarstva turizma i okoliša koji Gradu nalaže što raditi pet godina na deponiji kako bi je sanirali'', rekao je Kordić.

Nema povjerenja

Istaknuo je kako iz Udruženja nisu bili spremni povući tu tužbu.

''U razgovorima s udruženjem nisam uspio dobiti povjerenje da su namjere Grada iskrene da nemamo namjeru kupovati vrijeme i pokušavati ih izigrati. Dijelom su razumjeli što pokušavamo napraviti i da je plan prilagodbe petogodišnji i da po vremenskoj skali definira radnje. Nažalost, tužba koju je udruženje koju je podnijelo na takav plan prilagodbe nama predstavlja problem jer nam koči čitav proces iako sam ja u startu tražio da zajedno nastupimo jer smatram da je ovo problem svih građana. Dijelom imamo konsenzus da zajedno radimo, ali toliko je veliko nepovjerenje tih ljudi da su odbili povući tužbu na plan prilagodbe jer je to bio moj uvjet jer smatram da ćemo tom tužbom napraviti samo dodatnu štetu sami sebi'', rekao je Kordić.

Naveo je da, iako je ''ovih dana je kroz medije kominuicirano da se grad povukao iz tužbe'', ne bi htio da se stekne ''dojam da je grad na koljenima i da ta tužba svojevremeno nije imala smisla''.

Iskrena namjera

''Ideja je bila da pokažemo iskrenu namjeru i dobru volju'', rekao je Kordić i ponovno poslao apel da se tužba povuče. Kaže kako je plan prilagodbe jasan i provediv te da su pokrenuti i razgovori s kreditorima jer plan prilagodbe vrijedan 4,7 milijuna eura. Na pitanje je li rješenje u spalionici otpada i imali Grad ideje i rješenje po ovom pitanju.

''Jedno od mojih razmišljanja je da je iznalaženje nove lokacije proces koji se ne smije vezati s planom prilagodbe koji predstavlja sanaciju postojećeg lokaliteta'', rekao je Kordić naglasivši kako bi to sav proces produljilo za godinu i pol dana.

Podsjetimo, mještani okupljeni oko Udruženja se više od dvije godine bore za zatvaranje deponije, njeno saniranje i izmještanje na drugu lokaciju, a više puta su odlagalište otpada danima držali u blokadi.

Kopirati
Drag cursor here to close