Veleposlanik kod ministra

Amerikanci vrlo zainterirani za obnovu bh. željenica

Mitrović je naglasio da je stvaranje uvjeta za brži ekonomski rast i zaustavljanje odliva ljudi, kao najvećeg resursa ove zemlje, ključan cilj novog Vijeća ministara BiH
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 02. 2020. u 18:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar prometa i veza BiH Vojin Mitrović razgovarao je u srijedu u Sarajevu s veleposlanikom Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Ericom Nelsonom o poboljšanju političke i poslovne klime u BiH, kao i o načinima za privlačenje značajnijih stranih investicija u oblasti transporta i komunikacija.

Mitrović je naglasio da je stvaranje uvjeta za brži ekonomski rast i zaustavljanje odliva ljudi, kao najvećeg resursa ove zemlje, ključan cilj novog Vijeća ministara BiH, priopćeno je iz ministarstva.

Istaknuo je da je među prioritetima Ministarstva i bolja povezanost mrežom auto – putova u BiH, te nastavak izgradnje koridora 5C i auto – puta Beograd – Sarajevo.

Foto: PR / Veleposlanik Nelson u Ministarstvu prometa i veza

Posebno je podvukao, navode, potrebu modernizacije željezničkog prometa u BiH, te dodao da bi podrška SAD u realizaciji tog posla bila vrlo značajna.

Veleposlanik Nelson izrazio je nadu da će, nakon imenovanja novog Vijeća ministara BiH, politička situacija u BiH biti bolja i da će BiH postati značajan teren za nove američke investicije.

S tim u vezi, veleposlanik je najavio da SAD razvijaju novi petogodišnji plan pomoći BiH, koja će, između ostalog, biti namijenjena i razvoju turizma kao najbrže rastuće gospodarske grane u BiH.

Naglašavajući da su telekomunikacije oblast u kojoj postoji značajno zanimanje američkih investitora, veleposlanik Nelson rekao je da su američke kompanije zainteresovane i za projekt rekonstrukcije željeznica u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close