Investicije

Amerikanci odabrali pet projekata u BiH

Radi se o bazi podataka State Departmenta o poslovnim informacijama (BIDS), u kojoj su ukratko predstavljeni određeni projekti skoro svih država svijeta, a koji bi mogli biti zanimljivi američkim investitorima.
Gospodarstvo / Ulaganja | 26. 01. 2018. u 15:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Putem specijalizirane baze podataka, preko koje velikim investitorima nudi projekte za ulaganje širom svijeta, vlada Sjedinjenih Američkih Država ove godine promovira i pet projekata iz BiH, vrijednih oko 800 milijuna dolara ili 1,2 milijarde KM, objavio je Dnevni avaz.

Radi se o bazi podataka State Departmenta o poslovnim informacijama (BIDS), u kojoj su ukratko predstavljeni određeni projekti skoro svih država svijeta, a koji bi mogli biti zanimljivi američkim investitorima. Tako se iz BiH ove godine našlo pet projekta: dionica autoputa na Koridoru VC Jahovac - Rudanka, eksploatacija nafte, privatizacija Terminala u Pločama, koncesija na Rudnik boksita u Unsko-sanskoj županiji te širenje kapaciteta aerodroma u Banja Luci.

Za dionicu Jahovac - Rudanka navodi kako je vrijednost projekta procijenjena na 79,5 milijuna dolara. Navodi se da je ova dionica dio međunarodnog Koridora VC koji treba prolaziti kroz cijelu BiH te je kao takav važan za ekonomiju naše države. Što se tiče eksploatacije nafte, navedeno je da se radi o području Dinarida, za koje postoje analize da je bogato naftom. Ovo je ujedno i najskuplji projekt ponuđen investitorima, a procijenjena vrijednost je 700 milijuna dolara ili 1,09 milijardi KM!

Kada je u pitanju naftni terminal u Pločama, na stranici se navodi da je Vlada FBiH kontaktirala američke kompanije koje bi mogle biti zainteresirane za privatizaciju. Kako se navodi, kapacitet terminala je 82.000 tona, dok se zajedno sa sedam terminala kapacitet širi na 318.000 tona. Također se ističe da još nije procijenjena vrijednost investicije.

Američka vlada nudi i koncesiju na oko 29 hektara pošumljene zemlje u USŽ koja bi trajala 20 godina. Onaj tko uzme ovu koncesiju ima pravo prodaje 20.000 tona boksita kojeg ima na ovom dijelu. Procijenjena vrijednost je 300.000 dolara.

Investicija vezana za Aerodrom u Banja Luci je procijenjena na četiri milijuna dolara. Kako se navodi, Vlada RS želi povećati putničke, ali i kargo kapacitete. Navodi se da se s ovog aerodroma izvozi i meso u Tursku, kao i podatak da je od prosinca 2014. godine izvezeno 4.500 tona mesa.

Kopirati
Drag cursor here to close