Ozbiljan presedan na Vladi FBiH

Afera piralen: Krije li netko podatke o ispitivanju u Mostaru?

Zastupnik Demokratske fronte u Federalnom parlamentu Ahmed Džubur ovaj postupak vlade okarakterizirao je kao "skandaloznu uvertiru pred kadrovsku egzekuciju Bukala".
Gospodarstvo / Ulaganja | 04. 10. 2019. u 19:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na jučerašnjoj sjednici Vlade Federacije BiH dogodio se ozbiljan presedan. Jednom činovniku naređeno je da promijeni mišljenje i zatvori oči pred onim što se događa nekoliko mjeseci, javlja Klix.ba.

U šturoj informaciji koja je dana medijima nakon jučerašnje sjednice Vlade Federacije BiH stoji kako nije prihvaćen izvještaj Federalnog zavoda za agropedologiju o aktivnostima i rezultatima vezanim za analizu mulja s postrojenja otpadnih voda u Mostaru te da je direktoru zavoda Esadu Bukalu naloženo da se obrati Parlamentu Federacije BiH i izda priopćenje za javnost kako bi pojasnio da zavod nije radio mjerenje prisustva piralena, kao i sve ostale propuste koji su pratili ove aktivnosti. I pored dokumenata koji mjesecima kruže medijima i koje nitko nije opovrgao, Bukalo je, prenosi ovaj portal, navodno, priznao na sjednici Vlade FBiH da zavod uopće nije mjerio prisustvo piralena u otpadnim vodama u Mostaru.

Zastupnik Demokratske fronte u Federalnom parlamentu Ahmed Džubur ovaj postupak vlade okarakterizirao je kao "skandaloznu uvertiru pred kadrovsku egzekuciju Bukala".

"Postupanjem Vlade Federacije BiH je 'afera piralen' poprimila skandalozne i od završetka rata nezabilježene metode djelovanja. Javnost se s pravom pita zašto se urgentno pokušava sakriti istina i zataškati afera pet dana prije njenog razmatranja na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije", kazao je Džubur.

Dodaje kako je onog momenta kada je otpadni mulj s mostarskih pročistača dospio u laboratorij Federalnog agropedološkog zavoda u Sarajevu njegov direktor mogao sa sigurnošću računati da će ga stići minimalno jedna od dvije kazne.

"Ili Božja ili ovozemaljska, utjelovljena u liku i (ne)djelu Vlade Federacije BiH... Kao dugogodišnji direktor kojem je do zaslužene mirovine ostala još jedna godina je savršeno svjestan da neusvajanje Izvještaja o radu Federalnog agropedološkog zavoda znači uvertiru pred kadrovsku egzekuciju koju će obaviti Vlada Federacije", smatra zastupnik Demokratske fronte.

Džubur podsjeća kako je Ejub Trako, pomoćnik direktora Federalnog zavoda za pedologiju i melioraciju, potvrdio medijima krajem svibnja da je analiza mulja, urađena 13. ožujka, pokazala enormno prisustvo PCB-a. Riječ je o opasnom otrovu piralenu koji je u Europi zabranjen još 2001. godine. Vrijednosti PCB-a tada su bile, prema zavodu, čak sedam puta veće od dozvoljenih.

Ovaj otpadni mulj je u količini od najmanje nekoliko tona otpremljen i deportiran na Regionalnu deponiju Uborak koja je, prenosi Klix, poznata kao masovno utočište medicinskog otpada te nebrojenih eutaniziranih pasa i domaćih životinja oboljelih od najtežih zaraznih oboljenja.

Kopirati
Drag cursor here to close