U Hrvatskoj zabrinuti

Postaje li Počitelj važniji od Dubrovnika?

Glavno čvorište buduće Jadransko - jonske ceste, prema planu Autocesta FBiH, zaobići će Dubrovnik i biti u blizini Počitelja
Gospodarstvo / Ulaganja | 16. 02. 2022. u 12:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon 20 godina čekanja na cestovnu sponu s maticom, nitko s hrvatske strane granice ne želi ni pomisliti da bi Pelješki most s pristupnim cestama mogao 'izgubiti na cijeni' ako regionalni krak Jadransko-jonske ceste krene kroz zaleđe, od Počitelja do krajnje točke Aranđelova kod Trebinja na granici s Crnom Gorom i skroz zaobiđe teritorij RH, piše Dubrovački vjesnik.

Dosad se o jadransko-jonskom prometnom pravcu govorilo kao benefitu za prometno izolirani jug Hrvatske, posebno zbog dovršetka Pelješkog mosta i očekivanog prolaska autoceste područjem Neuma.

Na temu cestogradnje u zaleđu, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić ističe:

"Svaka država promišlja o načinu povezivanja svoga teritorija, stoga ne želimo komentirati ove namjere i poteze susjedne nam BiH odnosno Federacije BiH. Što se tiče Republike Hrvatske, planira se povezivanje krajnjeg hrvatskog juga autocestom od čvora Metković do Osojnika s izlaskom u BiH (kao dijelom Jadransko-jonskog koridora), brzom cestom Zračna luka – Dubrovnik – Osojnik i brzom cestom Brijesta – Perna. To stoji u Nacionalnoj razvojnoj strategiji RH i u svim prostornim planovima Dubrovačko-neretvanske županije te je podržano zaključcima Vlade RH na sjednici u Dubrovniku 2019. godine", napomenuo je župan Dobroslavić i podsjetio kako za sve nabrojane planirane prometnice izrađuje se studijska dokumentacija od Hrvatskih cesta, odnosno Hrvatskih autocesta i očekuje se realizacija.

I stav Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na planu cestogradnje prema najjužnijoj županiji je nedvosmislen:

"Jug Hrvatske mora se povezati autocestom nakon izgradnje Pelješkog mosta. Ovaj dio Hrvatske je zaslužio da bude najveće gradilište u cestovnom segmentu. Osim Pelješkog mosta i autoceste do Dubrovnika, jedan od najvećih segmenata mora biti povezivanje Zračne luke Dubrovnik sa Gradom Dubrovnikom. Planiramo i rekonstrukciju Pelješke ceste sa zaobilaznicom Orebića s novim trajektnim pristaništem u Orebiću", poručio je državni tajnik pri Ministarstvu Tomislav Mihotić prošle jeseni na istom sastanku u Dubrovniku.

Opšrinije na stranicama Dubrovačkoga vjesnika.

Kopirati
Drag cursor here to close