Koncesiju dala Vlada HNŽ

Mostar: Poduzeće sa spornim dozvolama prodano Turcima

Kamenolom na brdu ''Zukulja'' u blizini mostarskog prigradskog naselja Kuti Livača sporan je zbog dozvola koje je investitor pribavio za eksploataciju sirovine dolomita i krečnjaka.
Gospodarstvo / Ulaganja | 19. 11. 2021. u 13:50 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poduzeće „Majdan-Kuti“ d.o.o. Mostar kojem je Vlada HNŽ izdala koncesiju za eksploataciju blizu 700.000 m3 na 21 godinu kako tvrde mještani Kuti Livača, navodno je prodano investitoru iz Turske s privremenim boravkom, koji su se upisali u sudski registar Suda u Mostaru s ukupnim udjelom kapitala od 2.000 KM.

Kamenolom na brdu 'Zukulja'' u blizini mostarskog prigradskog naselja Kuti Livača već nekoliko zadnjih mjeseci sporan je zbog, kako tvrde mještani organizirani u Eko udruženje Livač, dozvola koje je investitor pribavio za eksploataciju sirovine dolomita i krečnjaka.

Video: Mostarci u jos jednoj borbi: Otvara se kamenolom sa dozvolom od 21 godinu?!

Zbog svega mještani su uputili inicijativu svim vijećnicima Gradskog vijeća Grada Mostara, kao i gradonačelniku Grada Mostara Mariu Kordiću, da se pokrene procedura za izmjenu prostornog plana Grada, gdje bi se lokalitet budućeg kamenoloma izmjestio na drugu pogodnu lokaciju.

Na posljednjoj 13. sjednici Gradskog vijeća, vijećnica iz HRS-a Vesna Šunjić je pokrenula inicijativu po zahtjevu mještana Kuti kroz Udruženje za promjenu prostornog plana. Inicijativu je također podržao potpredsjednik Gradskog vijeća dr. Velibor Milivojević. Isti je zahtjev upućen Odjelu za urbanizam grada Mostara i Zavoda za prostorno planiranje grada Mostara.

Priča o kamenolomu na lokalitetu ''Zukulja'' brdu traje od 2005. godine kada je Ahmed Hadžiomerović vlasnik tadašnjeg građevinskog poduzeća „Majdan-Kuti“ d.o.o. Mosta okupio mještane Kuti Lavača na javnu raspravu na kojoj im je iznio ideju o otvaranju majdana, kopa nekadašnjeg poduzeća GP Hercegovina, gdje bi se izvlačilo nešto malo pržine samo za potrebe izgradnje Starog mosta i Starog grada.

Hadžiomerović je i 2013. godine održao s mještanima još jednu raspravu na koju je doveo i inženjere iz Tuzle te im predložio da to bude manji kamenolom na kojem bi se izvlačilo najviše 1000 kubika sirovine, obećavši pri tome kako će zaposliti mještane. U međuvremenu Hadžiomerović je za 150.000 KM koncesiju prodao Jusi Husiću, direktoru Društva za građevinarstvo MIP d.o.o Mostar.

Iako, kako to tvrde za Bljesak.info mještani koji su prisustvovali ovim rasprava, nitko od njih nikada nije potpisao javnu suglasnost o ovome, investitor je ipak na temelju nje uspio pribaviti sve ostale dozvole koje sada Eko udruženje Livač pokušava osporiti pravnim putem.

Ostaje i nepoznanica na koji je način raniji investitor pribavio sve ove dozvole kada je cijelo ovo područje planirano za eksploataciju pod minskim poljem, što je potvrđeno službenim dopisima iz Centra za uklanjanje mina BiH. Mještani napominju kao je cijelo ovo područje planirano za eksploataciju na odgovarajući način označeno kao minirano od strane BH MAC-a, što se može vidjeti na službenim stranicama.

Mještani su, navode, odlučni da saznaju kako se ideja o malom kamenolomu koji je trebao eksploatirati do 1000 m3 sirovine pretvorila u koncesiju za eksploataciju mineralne sirovine dolomita i krečnjaka u ukupnoj količini blizu 700.000 m3 na 21 godinu na miniranom području.

Kopirati
Drag cursor here to close