Podmorski kabel

Crna Gora i Italija se povezali kablom od milijardu eura

Crnogorski premijer Duško Marković je nedavno kazao da je više država istočne i jugoistočne Europe već sada izrazilo ozbiljna interesovanja za zaključivanje različitih aranžmana sa Crnom Gorom
Gospodarstvo / Ulaganja | 17. 11. 2019. u 07:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podmorski kabel između Crne Gore i Italije 15. studenog je svečano pušten u rad, a na svečanostima u dvije države govorili su predsjednici Milo Đukanović u Crnoj Gori i Sergio Mattarella u Italiji. Projekat povezivanja vrijedan je oko milijardu eura.

Crnogorski i talijanski predsjednik su istovremenim pritiskom na dugme pustili u rad kabel. Vrijednost projekta povezivanja Italije i Crne Gore je oko milijardu eura, s tim što Crna Gora sudjeluje u realizaciji sa 100 milijuna. Ukupna dužina kabela između Pescare i Rta Jaz iznosi 455 kilometra, od čega je dužina podmorskog dijela 433 kilometra.

Đukanović je na svečanosti 15. studenog rekao da projekat podmorske elektro-energetske konekcije predstavlja model integracije europskog kontinenta i konkretan primjer europskih integracija u trenutku kada se Zapadni Balkan suočava sa političkim usporavanjem tog procesa, prenosi Beta.

On je kazao da će integracija tržišta sa talijanskim doprinijeti stvaranju novih poslovnih prilika za Crnu Goru i cijelu regiju. "Ovo je primjer šta zemlja članica i cijela EU mogu dati Crnoj Gori i zemljama Zapadnog Balkana. Ali i obrnuto - šta Crna Gora i zemlje Zapadnog Balkana mogu dati EU. Primjer suradnje, pametnog ulaganja i brige o zajedničkoj budućnosti", rekao je on.

Dodao je da je ovo veliki dan za Crnu Goru i Italiju, dvije tradicionalno prijateljske zemlje koje je Jadransko more spojilo, prenosi Beta. Predsjednik Italije, koji je kabel pustio u rad sa talijanske strane, rekao je da realizacija projekta podmorskog kabla između Crne Gore i Italije predstavlja poticaj za dalje intenziviranje suradnje dvije zemlje.

"Efikasna i sigurna energetska veza je presudan uvjet za život, progres i razvoj našeg suvremenog društva i predstavlja značajan doprinos svim građanima i poduzećima", rekao je Mattarella na svečanosti u Pescari u Italiji.

Predsjednica Terne Catia Bastioli kazala je da je događaj od povijesnog značaja, koji svjedoči o važnosti veze dvije države, koja će ojačati stupanjem u rad interkonekcije. Projekat izgradnje podmorskog kabela dogovorili su tadašnji premijeri Crne Gore i Italije Milo Đukanović i Silvio Berlusconi.

Ugovor o povezivanju Italije i Crne Gore energetskim kablom potpisan je sredinom studenog 2010. godine, prenosi RTCG. Za gradnju podmorskog kabela bila je zadužena talijanska kompanija Terna, kojoj je Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) bio partner.

Kako je priopćeno iz Terne, infrastruktura predstavlja prvi 'energetski most' između EU i Balkana i promovira integraciju energetskih tržišta, garantirajući visoke standarde sigurnosti, efikasnosti i održivosti crnogorskog, talijanskog i europskog elektroenergetskog sistema, prenosi RTCG.

Na šemi se jasno vidi da električna energija kreće od Crne Gore i prvenstveno dolazi u Italiju, koja je već uspješno realizirala projekte povezivanja sa Švicarskom, Austrijom, Francuskom, Slovenijom, Grčkom i Maltom.

Crnogorski premijer Duško Marković je nedavno kazao da je više država istočne i jugoistočne Europe već sada izrazilo ozbiljna interesovanja za zaključivanje različitih aranžmana sa Crnom Gorom u cilju korištenja kapaciteta podmorskog energetskog kabla.

Projekat izgradnje podmorskog kabela ranije su kritikovale nevladine organizacije iz Crne Gore i Italije, navodeći da je ekološki štetan, kao i da je zasnovan na osobnim, a ne na državnim interesima.

Kopirati
Drag cursor here to close