Trogodišnji akcijski plan

51 milijun maraka za razvoja HBŽ

Na sjednici u Livnu Vlada je donijela Odluku o usvajanju Smjernica za planiranje rada tijela uprave HBŽ-a.
Gospodarstvo / Ulaganja | 27. 02. 2023. u 14:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Foto / FENA: Sjednica Vlade HBŽ

Na sjednici održanoj u ponedjeljak u Livnu Vlada Hercegbosanske županije (HBŽ), na prijedlog Službe za koordiniranje razvoja i integracije Ureda predsjednika Vlade, donijela je Odluku o usvajanju Smjernica za planiranje rada tijela uprave HBŽ-a s Akcijskim planom za provedbu Strategije razvoja Županije za razdoblje 2024.-2026. godine.

Četiri strateška cilja

Ovim trogodišnjim akcijskim planom razvoja Županije obuhvaćena su četiri strateška cilja koja su razrađena u više desetina mjera s okvirno planiranim proračunom u iznosu od 51.111.055 maraka, priopćeno je iz Vlade HBŽ-a.

U strateškom cilju 1 najviše sredstava planira se uložiti na unapređenje konkurentnosti poljoprivrede, poduzetničke infrastrukture i poticanje održivog ruralnog turizma.

U strateškom cilju 2 prioritet je unapređenje sustava zdravstvene zaštite, socijalne skrbi i unapređenje odgojno-obrazovnog sustava, u strateškom cilju 3 u fokusu je razvoj suvremene infrastrukture, očuvanje okoliša i održivo korištenje prirodnih resursa, dok je u strateškom cilju 4 naglasak na učinkovitom upravljanju održivog razvoja kroz jačanje institucija kao i veću participaciju građana i stručnjaka u razvojnim procesima.

Osim što je ovaj trogodišnji razvojni plan namijenjen tijelima županijske uprave kao usmjerenje u njihovom radu, važan cilj mu je i informiranje javnosti, poduzeća, nevladinog sektora i sve ostale zainteresirane javnosti o ključnim aktivnostima na području Županije, u svrhu stvaranja sinergijskog učinka provedbom zajedničkih aktivnosti vladinog, privatnog i nevladinog sektora.

Vlada je usvojila Prijedlog odluke o odobravanju kapitalnih potpora osnovnim školama koje djeluju na prostoru HBŽ-a.

Ove potpore utvrđene su županijskim proračunom za 2023. godinu u Ministarstvu znanosti, prosvjete, kulture i sporta HBŽ-a u ukupnom iznosu od 50.000 KM.

Na prijedlog Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i sporta HBŽ-a, Vlada je dala suglasnost na Program utroška sredstava za stipendiranje studenata tijekom akademske 2022./2023. godine.

Suglasnost na Pravilnik

Za ovu namjenu, u proračunu HBŽ-a za 2023. godinu, utvrđena su sredstva u iznosu od 50.000 maraka. Sredstva će biti raspoređena na 34 stipendista od kojih je pet stipendija iz prethodnih godina dok će preostalih 29 biti dodijeljeno po novom natječaju za tekuću akademsku godinu.

Usvojen je i zaključak kojim je utvrđena izmjena perioda za koji se izrađuje dokument Plana upravljanja otpadom HBŽ-a s dosadašnjeg 2018.-2023. godina na novi period 2023.-2028. godina za čiju izradu je zaduženo Ministarstvo graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša HBŽ-a.

Vlada je usvojila prijedlog odluke i dala suglasnost na Pravilnik o izmjenama Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva unutarnjih poslova HBŽ-a.

Također je dana suglasnost na usvajanje više odluka vezanih za provedbu postupaka javne nabavke u cilju poboljšanja opremljenosti i funkcionalnosti ovoga ministarstva za što su osigurana sredstva u proračunu: nabavka radara za kontrolu i snimanje prometa ukupne vrijednosti 178.000 maraka s PDV-om, optimizacija voznog parka - GPS praćenje vozila u iznosu od 15.000 maraka s PDV-om, unutarnje uređenje zgrade PU Drvar ukupne procijenjene vrijednosti 53.000 maraka s PDV-om, nabava odjeće i obuće za policijske službenike u iznosu od 130.000 maraka, održavanje, servisiranje i nadogradnja video-analitičkog sustava, servisiranje sustava video-nadzora prometa i sustava kontrole radnog vremena u ukupnom iznosu od 70.000 maraka, nabava peleta za centralno grijanje 20.000 maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close