Lasić

20 milijuna KM za brze ceste oko Mostara

Gospodarstvo / Ulaganja | 27. 09. 2017. u 06:49 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U brze ceste oko Mostara bit će uloženo 20 milijuna KM, a kroz idućih mjesec dana počinje gradnja dionice autoceste u Hercegovini, točnije dionica Počitelj – Zvirovići, rekao je ministar prometa i veza Federacije BiH Denis Lasić u intervjuu za Večernji list.

''Kako je neizvjesno hoće li i kada biti usvojen Zakon o izmjenama zakona o trošarinama Bosne i Hercegovine kojim je predviđeno izdvajanje dodatnih sredstava iz maloprodajne cijene naftnih derivata, pokrenuli smo inicijativu da se iz akumulirane dobiti javnih poduzeća u Federaciji BiH izdvoji dio sredstava i usmjeri u financiranje izgradnje prioritetnih infrastrukturnih projekata brzih cesta i najznačajnijih magistralnih cesta'', rekao je Lasić.

Dodao je kako je odlučeno i da se za iste namjene usmjere sredstva iz klirinškog duga Ruske Federacije u iznosu od 107,000.000 KM.

''Vlada Federacije BiH se opredijelila za ovo rješenje kako bi se održao kontinuitet u realizaciji kapitalnih infrastrukturnih projekata'', rekao je.

Govoreći o kriterijima po kojima su birani projekti koji će biti financirani na ovaj način, Lasć je rekao kako su se kod utvrđivanja liste projekata opredijelili za brze ceste koje su predviđene Prometnom strategijom Federacije BiH.

''Kako se radi o zahtjevnim projektima, ovo su uglavnom inicijalna sredstva pa se nadamo da će se, po realizaciji ovog programa, iznaći dodatna sredstva za nastavak aktivnosti na ovim projektima'', rekao je, između ostalog, Lasić.

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH je na posljednjoj sjednici podržala inicijativu Federalnog ministarstva prometa i komunikacija da sredstva iz akumulirane dobiti javnih poduzeća i iz klirinškog duga Ruske Federacije budu usmjerena za realizaciju prioritetnih infrastrukturnih projekata.

''Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija zaduženi su da hitno, a najkasnije u roku od 30 dana, osiguraju održavanje skupština u resornim javnim poduzećima'', navela je Vlada Federacije.

Kao prioritetni projekti navedeni su izgradnja brze ceste Lašva - Nević Polje, cestovno povezivanje Sarajeva i Goražda, zaobilaznice Mostar - jug i Mostar - sjever (kao dionice autoceste na Koridoru Vc), Gradska prva transverzala Sarajevo i autoceste Žepče - Tuzla.

Kopirati
Drag cursor here to close