Prošlost

VW u Brazilu pod istragom zbog robova

Gospodarstvo / Tvrtke | 15. 06. 2022. u 08:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Farma u BRazilu | Foto: DW/Wolfgang Weihs

"Volkswagenova podružnica u Brazilu odgovorna je za ozbiljna kršenja ljudskih prava i gnjusne zločine", rekao je tužitelj Rafael Garcia za Weltspiegel, magazin javnog servisa ARD, prenosi Deutsche Welle.

"Uvjereni smo da će Volkswagen prepoznati svoju odgovornost i da će se postići nagodba kako bi tadašnji radnici bili obeštećeni", rekao je također.

Tužitelj Rafael Garcia koordinira istrage o modernom ropstvu širom Brazila. On je za 14. lipnja prvi put pozvao predstavnike Volkswagena u Brazil na sastanak u ministarstvu u glavnom gradu. Riječ je o mogućem izvansudskom sporazumu o odšteti.

Fazenda Vale do Rio Cristalino

Istrage sežu do vremena brazilske vojne diktature (1964.-1985.). Na poziv nekoliko generala, VW je 1973. kupio 140.000 hektara zemlje u regiji Amazona. Farma "Fazenda Vale do Rio Cristalino", poznata kao "Fazenda Volkswagen", u gradu Santana de Araguaia u državi Pará, trebala je otvoriti novo dodatno poslovno područje za ovaj globalni koncern.

Automobilski koncern koji uzgaja stoku usred džungle? Ono što danas zvuči kao avanturistički projekt, tada je bio dio nacionalne razvojne strategije. Volkswagen bi trebao pridonijeti razvoju brazilske prašume, ali ne samo zarađivati na njoj, nego i slijediti moto vojske: „Koristite vlastite resurse umjesto da ih se odričete“ (integrar para nao entregrar).

Za VW-ovu stočnu farmu morali su se raskrčiti veliki dijelovi prašume. Za krčenje prašume, tadašnja uprava farme angažirala je posrednika rada koji je regrutirao privremene radnike u udaljenim selima regije i prevozio ih na farmu.

No, umjesto obećanih unosnih poslova, radnici na određeno vrijeme bili su suočeni s izrabljivanjem i dužničkim ropstvom. "Na farmi ste mogli kupiti samo hranu po apsurdno visokim cijenama", prisjeća se bivši radnik José Pereira. "Kad smo raščistili prvih stotinu hektara, imali smo velike dugove kod posrednika za zapošljavanje. Rekao je: Hoćete ići? Ne! Sada morate odraditi svoje dugove."

Vezivanje i rad pod oružjem

José Pereira i njegove kolege ključni su svjedoci u istrazi brazilskog javnog tužitelja protiv Volkswagena. Oni pričaju o vezivanju nakon pokušaja bijega, radom s uperenim oružjem, pa čak i smrtnim slučajevima. Razgovore s njima je snimio televizijski magazin "Weltspiegel" ARD-a.

"Ako bi neko pokušao pobjeći, psi čuvari bi bili pušteni za njim i pucali bi na njega, kaže Pereira. "Prebijali su one koji su bježali. Na ulici, u kolibama, svi su to vidjeli", kaže on.

Temelj istraživanja i zapisnika je dokumentacija svećenika i profesora Ricarda Rezendea. U to vrijeme Rezende je bio odgovoran za pastoralnu skrb poljoprivrednih radnika u regiji Amazone. Njegov rad redovito mu je donosio prijetnje smrću.

Rezende je dokumentirao nekoliko stotina slučajeva. Ali ništa se nije dogodilo više od 40 godina. Kada se VW suočio sa svojom povijesnom odgovornošću za kršenje ljudskih prava tijekom brazilske vojne diktature (1964.-1985.) i isplatio odštetu žrtvama 2020., Rezende je ugledao novu priliku i sav svoj materijal predao brazilskom javnom tužitelju, koji je zatim počeo istraživati.

Gotovo 40 godina nakon završetka vojne diktature, "Commissao Pastoral da Terra" (CPT), koji je povezan s Katoličkom crkvom, još uvijek se bori protiv robovskih radnih uvjeta u zemlji.

"Robovski rad u prilagođenim formama postoji u svim brazilskim državama", stoji u priopćenju CPT-a. "Od 1995. više od 58.000 ljudi oslobođeno je robovskih radnih odnosa."

Potpuna glupost

Za bivšeg upravitelja farme Friedricha Brüggera tvrdnje o modernom ropstvu na VW farmi su "potpuna glupost". One je u razgovoru za Weltspiegel rekao: "To je besmisleno. Kao da danas nema ništa važnije od stalnog tzv. poboljšanja prošlosti."

Švicarski agronom počeo se baviti uzgojem goveda 1974. godine i bio je upravitelj farme više od dvanaest godina. 1986. VW je prodao farmu jer posao više nije bio isplativ. Brügger se vratio u Švicarsku nakon 40 godina provedenih u Brazilu.

Za njega "odgovornost tvrtke u nekom trenutku prestaje". Morate pogledati i okolnosti: "Gdje je više od 1.000 muškaraca u jednoj prostoriji, ne postupa se uvijek obzirno. To je očito. Pogotovo usred džungle", kaže Brügger.

U Volkswagenu su izjave bivšeg menadžera izazvale sve samo ne oduševljenje. U izjavi za DW, koncern je priopćio: "Željeli bismo istaknuti da gospodin Friedrich Brügger ne govori u ime Volkswagen AG-a i da su njegove izjave u suprotnosti s Volkswagenovim vrijednostima." VW, navodi se dalje, vrlo ozbiljno shvaća "događaje opisane na Fazendi Rio Cristalino".

 

Kopirati
Drag cursor here to close