Za neke ima, za neke nema

Vlada Željeznicama daje 30 milijuna i plaća im doprinose

Danas je usvojen i Program utroška sredstava kapitalnog transfera, na osnovu kojeg je za elektrifikaciju Unske pruge na dionici Bihać - Blatina odobreno 2.300.000 KM.
Gospodarstvo / Tvrtke | 29. 03. 2018. u 13:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada danas je usvojila Program utroška sredstava tekućeg transfera ''Subvencije javnim poduzećima - Transfer željeznicama FBiH'' utvrđen proračunom FBiH za 2018. godinu Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija, navode iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Svrha programa, kako ističu, je provođenje Zakona o financiranju željezničke infrastrukture i sufinanciranje putničkog i kombiniranog prometa po kojem Federacija financira održavanje željezničke infrastrukture, sufinancira željeznički putnički i kombinirani promet i sufinancira rad Bosanskohercegovačke željezničke javne korporacije Sarajevo po Sporazumu između Federacije BiH i Republike Srpske o uspostavljanju zajedničke željezničke javne korporacije kao dijela transportne korporacije.

Bit će raspoređeno 22.000.000 KM i to JP Željeznice FBiH d.o.o. Sarajevo za financiranje održavanja željezničke infrastrukture 19.300.000 KM, za sufinanciranje usluga željezničkog putničkog saobraćaja 2.000.000 KM, za sufinanciranje kombiniranog prometa 100.000 i za učešće FBiH u financiranju Bosanskohercegovačke željezničke javne korporacije 600.000 konvertibilnih maraka.

Danas je usvojen i Program utroška sredstava kapitalnog transfera, na osnovu kojeg je za elektrifikaciju Unske pruge na dionici Bihać - Blatina odobreno 2.300.000 KM. Svrha ovog programa je unapređenje željezničkog prometa i provođenje zaključka Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Usvojen je i Program utroška sredstava transfera za izmirenje obaveza po Zakonu o financijskoj konsolidaciji JP Željeznice FBiH u visini od 6.000.000 KM. Od toga je 4.800.000 KM namijenjeno Željeznicama FBiH za izmirivanje obveza prema Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje, a 1.200.000 KM za izmirivanje obveza prema Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH i županijskim zavodima za zdravstveno osiguranje, priopćeno je.

 

Kopirati
Drag cursor here to close