Sindikat

VIDEO | Štrajk BHRT-a: Prazna obećanja i sistematizacija za podobne

Gospodarstvo / Tvrtke | 28. 03. 2022. u 11:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prosvjed radnika u zgradi RTV Doma počeo je intoniranjem himne BiH, a uslijedile su poruke da "borba za BHRT predstavlja borbu za državu".

Poručeno je kako bi gašenje ove medijske kuće ugrozilo egzistenciju više od 800 uposlenika, koji se zbog kašnjenja plaća ionako nalaze u teškoj situaciji, prenosi RSE.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika BHRT-a Damir Smital poručio je da se BHRT nalazi u katastrofalnom stanju zbog "nemogućnosti države da osigura vladavinu prava i provođenje zakona".

"Da li vas je stid što propada javni servis BiH i što iz udobnih fotelja niste prstom pomaknuli da se riješi financiranje? Ne trebaju nam prazna obećanja, radnicima BHRT-a potrebni su hitni i konkretni koraci", poručio je Smital predstavnicima vlasti u BiH.

Predsjednik udruženja "BH novinari" Marko Divković kazao je da predstavnicima vlasti ne odgovara televizija koja je samo u vlasništvu njezinih građana.

"Ova medijska kuća preživjela je ratne strahote, neke od politika vam to nisu zaboravile", kazao je Divković, isatičući da uposlenici BHRT-a imaju podršku Udruženja jer su "sačuvali dostojanstvo novinarske profesije".

Radnici BHRT-a, čiji osnivač je Parlament BiH, zatražili su hitno deblokiranje računa, te izmjenu zakonske regulative kako bi bila omogućena efikasnija naplata RTV pristojbe.

Od menadžmenta radnici traže rješavanje nagomilanih problema, odnosno da "prestanu mijenjati sistematizaciju za podobne i počnu poštovati radnike koji marljivo rade kako bi zaradili male plate".

Poručeno je da je ovo početak protesta i da uposlenici neće nijemo promatrati propadanje BHRT-a, te da će se sve glasnije braniti "javni servis koji je nekada bio ponos države".

BHRT duguje Poreznoj upravi 19 milijuna maraka, a RTRS duguje BHRT-u 63 milijuna od prikupljene pristojbe na području Republike Srpske, koju ne uplaćuje od 2017. godine. To je razlog zbog kojeg BHRT ne može ispoštovati sve obveze, uključujući i Poreznu upravu Federacije BiH.

Video: Protestni skup radnika BHRT-a / UŽIVO

''Radnici BHRT-a danima apeliraju kroz javnost kako je potrebno riješiti probleme koje BHRT ima i koji mu otežavaju normalno funkcioniranje podsjećajući kako je stabilan državni javni servis jedan od 14 prioriteta koje je pred Bosnu i Hercegovinu stavila Europska unija kao uvjet za pristupne pregovore našoj zemlji. Mjesec ožujak je na isteku, a ako plaće uskoro ne budu isplaćene, funkcioniranje javnog servisa bit će krajnje upitno, a možda i nemoguće s obzirom na to da djelatnici BHRT-a gotovo dva mjeseca nisu primili plaću'', objavila je televizija.

Kopirati
Drag cursor here to close