Podcast "Imam ideju" #59

VIDEO| Memagić: Alma Ras je danas uz rame najvećim svjetskim brendovima

U ovom izdanju podcasta "Imam ideju" saznajte od gospodina Rasima Memagića kako je nastala i stasala poznata bh. tvrtka Alma Ras d.o.o. i kakve su perspektive tekstilne industrije, te što očekuju poduzetnici od nositelja vlasti.
Gospodarstvo / Tvrtke | 09. 02. 2024. u 17:30 Miljenko Buhač | Bljesak.info
Memagić: Alma Ras je danas uz rame najvećim modnim brendovima

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naš gost, gospodin Rasim Memagić, prva je iskustva stekao u obiteljskoj kompaniji Alma Ras d.o.o. koju su osnovali njegovi roditelji u Olovu.

Danas je on prvi čovjek ove poznate tvrtke, što znači da su osnivači s uspjehom prenijeli odgovornu funkciju upravljanja na nasljednike, što u mnogim slučajevima nije uvijek lako.

"Puno surađujemo s velikim internacionalnim kompanijama i kroz ta jaka partnerstva bilo mi je omogućeno da u potpunosti dobijem uvid u ono što rade najbolji iz ove oblasti. Na taj način, iako je radno iskustvo najviše vezano za privatnu kompaniju, tu je i dosta iskustva na međunarodnoj sceni", kaže naš sugovornik, govoreći u nastavku detaljnije o samom nastanku tvrtke Alma Ras, njezinom razvijanju i dosezanju zavidnih rezultata nakon 25 godina uspješnog poslovanja.

Alma Ras d.o.o. danas upošljava oko 1.200 radnika koji rade na pet lokacija, pri čemu je središnja ona u Visokom, ali tu su još Vareš, Srebrenica i dakako Olovo, s tim da postoji i razgranata maloprodajna mreža.

Ćuti ćete i zanimljivu priču o tome kako je nastao sami naziv kompanije, kakav je utjecaj ona imala na lokalnu zajednicu u Olovu, ne samo u užem smislu pružanja mogućnosti zaposlenja za stanovnike, nego i kroz političko djelovanje osnivača tvrtke.

Inače, poduzeće Alma Ras je prve korake, kroz suradnju s europskim kompanijama, koji su bili kupci njezinih proizvoda, a kasnije se kroz program finog rublja i spavaćih proizvoda poveza s najpoznatijim brendovima kao što su Triumph, Armani, Hugo Boss i drugi.

"I dalje je najveći dio biznisa suradnja s najvećim svjetskim brendovima, negdje oko 75 posto prihoda dolazi od izvoza. Međutim, puno smo ulagali i u izgradnju brenda Alma Ras, još ov 2001. Godine sestra i ja smo zasukali rukave kako bismo razvijali naše vlastite proizvode", kaže gospodin Memagić.

U tom kontekstu u razgovoru ćete čiti niz zanimljivih i korisnih informacija, jer bilo je važno nastaviti poslovanje na najvišoj svjetskoj razini, kad su se već uspjeli plasirati u prvu ligu što se tiče kvalitete, pouzdanosti, usluge i svih drugih segmenata koji idu uz taj nivo poslovnih odnosa.

Što se tiče nekih općih tema, ponajviše govorimo o uvjetima poslovanja u BiH, s osvrtom na protekle krize i projekcije nakon njih.

Opterećenja realnog sektora, prije svega kroz visoke dadžbine na plaće, neizbježna je tema već godinama, ali, čini se, stvari se ne pomiču s mrtve točke.

Nadalje, fluktuacija i nedostatak radne snage, pogotovo stručno osposobljene, jedan je od problema s kojima se poduzetnici sve više bore.

Kako, dakle, osigurati bolje opće uvjete poslovanja, pitanje je na koje se čim prije mora dati sveobuhvatni odgovor, jer u suprotnom gubimo i radnu snagu i mogućnost bržeg razvitka.

O navedenim i mnogim drugim zanimljivim temama govori naš gost pa vam predlažemo da podcast pogledate i poslušate u cijelosti. 

Video: Memagić: Alma Ras je danas uz rame najvećim modnim brendovima

 

Kopirati
Drag cursor here to close