Dan koji se čekao godinama

Uber uskoro izlazi na burzu uz vrijednost od oko 100 milijardi dolara

Analitičari očekuju izlazak Uber na burzu, uz procijenjenu tržišnu vrijednost između 90 i 100 milijardi eura – neka prijašnja predviđanja govorila su o brojkama od čak 120 milijardi eura.
Gospodarstvo / Tvrtke | 10. 04. 2019. u 13:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još dok je Uberom šefovao Travis Kalanick, novinari i tržišni analitičari nagađali su o vremenu kada će kompanija izaći na burzu, a prema jučerašnjem izvještaju Reutersa, taj dan je jako blizu.

Iako službeni datum nije poznat, Uberovu inicijalnu ponudu dionica (jednu od najvećih u povijesti) možemo očekivati početkom svibnja, a bit će zanimljivo vidjeti kolika će biti tržišna vrijednost kompanije pri izlasku na burzu.

Do sada se špekuliralo o brojkama od čak 120 milijardi dolara, no nakon što se Uberov najveći konkurent Lyft nije proslavio s nedavnim izlaskom na burzu, očekivanja stručnjaka su smanjena i sada se govori o brojci između 90 i 100 milijardi dolara. U kratko vrijeme poslovanja na burzi, cijena dionice Lyfta kompanije pala je za pet dolara u odnosu na cijenu prilikom izlaska na burzu koja je iznosila 72 dolara, piše Zimo.co.

Prema posljednjem ulaganju u Uber, trenutačna vrijednost iznosi 76 milijardi dolara, a prodajom dionica sljedećeg mjeseca žele prikupiti 10 milijardi dolara. Tijekom prošle godine kompanija je ostvarila prihode veće od 11 milijardi dolara, no to nije bilo dovoljno da završe u plusu te su ostvarili gubitak od 1,8 milijardi dolara, u što ne ulaze prihodi od prodaje poslovnih odjela u azijskim zemljama i Rusiji. Tijekom 2017. ti su gubitci bili još veći i iznosili su 2,2 milijarde dolara.

Pozitivna stvar vezana uz Uber je što se u posljednje vrijeme govori samo o stvarima vezanim uz samu kompaniju i njeno poslovanje, dok su nakon što je sredinom 2017. Dara Khosrowshahi preuzeo mjesto izvršnog direktora, skandali i tzv. "bro (buraz) kultura" pali u drugi plan.

Osim usluga taksi prijevoza u više od 70 zemalja, Uber pruža i usluge iznajmljivanja bicikala i romobila, dostave hrane i prijevoza tereta, a velike resurse ulaže i u odjel autonomne vožnje pa čak i u leteće taksije, kao pripremu za ono budućnost prijevoza, piše Zimo.co.

 

Kopirati
Drag cursor here to close