Teška situacija s električnom energijom

U slučaju potrebe Vlada FBiH će stati uz Elektroprivredu HZ HB

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne za sada ima dovoljno električne energije za svoje kupce, no da se ne bi doveli u situaciju nedostatka energije, poduzeli su preventivne mjere.
Gospodarstvo / Tvrtke | 27. 07. 2022. u 08:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U cijeloj Europi je teška situacija sa električnom energijom pa tako i u BiH. Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, uputila je dopis federalnoj Vladi kao većinskom vlasniku, odobrenje da od Elektroprivrede BiH kupuju struju po tržišnoj cijeni kako korisnici ne bi ostali bez struje. Za sada konkretnog odgovora nema.

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne za sada ima dovoljno električne energije za svoje kupce, no da se ne bi doveli u situaciju nedostatka energije, poduzeli su preventivne mjere.

''Mi smo preventivno nekoliko puta obraćali se Vladi Federacije koja je naš većinski vlasnik, koja je također vlasnik EP BiH, da mi imamo takozvano prvenstvo kupnje energije. Znači, energija se prodaje po tržišnim cijenama. Mi bi isto njihovu energiju kupili po tržišnim cijenama kakve oni tada budu'', kaže za BHRT Marija Buntić, rukovoditeljica Odjela korporativnih komunikacija iz Elektroprivrede HZHB.

Prethodni tjedan ministar Nermin Džindić je održao sastanak s direktorima dvije Elektroprivrede kako bi se što prije iznašlo rješenje za ovaj potencijalni problem.

''Onda su dva direktora dogovorila se da će njihovi izvršni direktori za trgovinu sjesti i razgovarati o eventualnoj međusobnoj suradnji, u ovim trenucima kad EP HZHB ima manjak, da se proba premostiti taj problem. Ja nemam povratnu informaciju jesu li se nešto dogovorili'', navodi ministar Džindić.

Pisano priopćenje stiglo je u međuvremenu iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine s pojašnjenjem da nisu u mogućnosti prodati električnu energiju Elektroprivredi HZHB. Razlozi su sljedeći:

''Elektroprivreda BiH je trenutno u periodu ograničene rezerve u proizvodnim kapacitetima sa jednim termoblokom snage 100 megavata u rezervi;

''Elektroprivreda BiH će u periodu kolovoz-rujan proizvodni proces provoditi u izuzetno složenom režimu zbog okončanja remonta pojedinih blokova i potrebe njihove stabilizacije u radu te početka remonta drugih termopostrojenja;

''Zbog visokih temperatura Elektroprivreda BiH provodi program proizvodnje sa pogonom termoblokova ispod maksimalne snage, kako bi operativna rezerva bila povećana;

''U periodu kolovoz-rujan ograničenja po vodnim dozvolama hidroelektrana su veoma stroga''.

''Još uvijek je opskrba uredna, kontinuirana i dostatna. Nadam se da će tako i ostati. Mi ćemo poduzeti sve korake da naši potrošači imaju dovoljno energije i želim vjerovati uz racionalnu potrošnju, brzo djelovanje svih čimbenika uključenih u proces da taj problem možemo nadići'', navodi Marija Buntić iz EP HZHB.

Ministar Džindić pak poručuje kako će, u slučaju potrebe, Vlada stati uz Elektroprivredu.

Kako su iz Elektroprivrede HZHB poručili, krajnji korisnici za sada nemaju razloga za brigu. Cijene električne energije ostaju iste do kraja ove godine, a do tada, uvjereni su, iznaći će se rješenje unatoč krizi u cijeloj Europi.

Kopirati
Drag cursor here to close