Sajam gospodarstva

U Mostar dolazi 60 tvrtki iz Srbije

Srbija zemlja partner na Sajmu gospodarstva u Mostaru.
Gospodarstvo / Tvrtke | 05. 04. 2018. u 12:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gotovo 60 kompanija iz Srbije predstavit će od 11. do 14. travnja svoje proizvode i usluge na 21. međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Srbija, zemlja partner na ovogodišnjoj manifestaciji, osim gospodarskih potencijala i izvoznih mogućnosti, promovirat će i turističku ponudu, bogatu kulturnu baštinu, gastronomiju i druge prednosti koje je čine dobrom destinacijom za ulaganje i poslovanje, navodi se u priopćenju Gospodarske komore Srbije.

U  okviru Nacionalnog paviljona na oko 900 kvadratnih metara izložbenog prostora, u organizaciji Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije, na mostarskom sajmu izlažu srpske kompanije iz skoro svih sektora gospodarstva - najviše u oblasti  prehrambene industrije, zatim industrije mašina i opreme, građevinske i tekstilne, elektro, metalske, kao i industrije namještaja. Svoju ponudu predstavit će i  tvrtke koje pružaju transportne, inženjerske i grafičke usluge.

''Srbiju ovoga puta predstavljaju uglavnom velike  i srednje kompanije privatnog  i javnog sektora, značajni izvoznici  u oko stotinu zemalja regije i svijeta, od kojih neke posluju na više od šezdeset tržišta. Među izlagačima su i manje brzorastuće pouzdane tvrtke koje imaju oformljenu ozbiljnu i kvalitetnu ponudu koja se već probija u regiju. Većina ih je već poznata  bosanskohercegovačkim partnerima i izlagačima iz drugih zemalja'', rekao je Marko Čadež, predsjednik Gospodarske komore Srbije.

Dometi ovog sajma, koji je i značajna platforma za regionalno umrežavanje privrednika, po riječima predsjednika Komore, ne iscrpljuju se samo na otvaranju novih mogućnosti za povećanje međusobne trgovine Srbije i BiH, jer je za male ekonomije na Zapadnom Balkanu od ključnog značaja kako da se bolje, ne samo infrastrukturno, već i poslovno povežu za zajednički nastup na trećim tržištima.

Nastup na 21. međunarodnom sajmu privrede u Mostaru odlična je prilika da gospodatstvenici iz Srbije učvrste postojeću suradnju i dogovore nove poslove i kooperacije sa partnerima iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja.

S više od 350 izlagača, sajam predstavlja najveću i najznačajniju poslovnu izložbu u Bosni i Hercegovini. Na izložbenom prostoru od 30.000 kvadratnih metara okupit će se predstavnici privreda i kompanija iz više od 20 zemalja.

Tijekom trajanja sajma, Gospodarska komora Srbije organizirat će pojedinačne prezentacije kompanija, B2B razgovore, a predstavnici komore sudjelovat će na  Prvoj poslovnoj konferenciji Foruma gospodarskih komora jadransko-jonskog područja ''Regionalni razvoj – Izazovi budućnosti''. 

U okviru Europske mreže poduzetništva, PKS i RAS u suradnji s INTERA Tehnološkim parkom Mostar i Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine organiziraju 10. travnja Međunarodne B2B susrete, koji predstavljaju jedinstvenu priliku za pronalaženje dobavljača, kupaca, partnera i uspostavljanje poslovnih kontakata koji će otvoriti nove poslovne mogućnosti prekogranične suradnje.

Srbija kao zemlja partner organizirat će veliki broj kulturno-umjetničkih, zabavnih i turističko-gastronomskih događaja kojima će se predstaviti građanima Mostara i Bosne i Hercegovine.

Prvog dana sajma, u Hrvatskom domu ''Herceg Stjepan Kosača'' nastupit će Dejan Petrović i Big Bend. U srijedu, 11.  travnja u Narodnom pozorištu građani Mostara moći će gledaju  predstavu ''Narodni poslanik'' u izvođenju Narodnog pozorišta iz Užica, a u četvrtak 12. travnja u kino dvorani CineStar Mostar, održat će se projekcija srpskog filma ''Amanet''.

U petak, 13. travnja bit će priređeno DJ veče na kojem će nastupiti izvođači iz Srbije. Od 3. do 14. travnja organizirana je postavka umjetničkih slika Vladislava Šćepanovića, Vuka Vidora i Nikole Božovića, a od 9. do 14. travnja planirani su ''Dani Skadarlije'' u mostarskom restoranu ''Prestige''.

Kopirati
Drag cursor here to close