Teška situacija

U Aluminij na sastanak s Kordićem dolaze Nikšić, Trhulj, Mandrapa, Krešić, Grabovica ...

Gospodarstvo / Tvrtke | 20. 03. 2014. u 07:28 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade FBiH Nermin Nikšić, ministar energetike, rudarstva i industrije u Vladi FBiH Erdal Trhulj, predsjednik Ferka Risto Mandrapa, glavni direktor EP HZHB Nikola Krešić, glavni direktor EP BiH Elvedin Grabovica u petak dolaze u Mostar na sastanak s predsjednikom Uprave Aluminija d.d. Mostar Željkom Kordićem.

Kako je priopćeno iz ove mostarske tvrtke koja je u teškoj gospodarskoj situaciji, tema zatvorenoga susreta za medije, jest trenutačno stanje u Aluminiju, s prijedlogom mjera za sanaciju.

Podsjećamo kako su radnici Aluminija nedavno prosvjedom ispred ulaza u krug poduzeća, upozorili na teško stanje u poduzeću te su pozvali Vladu Federacije BiH, koja je vlasnik 44 posto dionica Aluminija, da im omogući subvencioniranu cijene električne energije, o čemu izravno ovisi opstanak najvećeg bh. izvoznika.

S trenutnim cijenama električne energije i aluminija na londonskoj burzi mostarski Aluminij može raditi još svega mjesec ili dva. Prema riječima sindikalista, Aluminij trenutno plaća više od 50 eura za megavat električne energije, dok je u Njemačkoj cijena megavata za ovu vrstu industrije 33 eura.

Iz Aluminija su poručili kako će bez intervencije Vlade Federacije BiH ovaj hercegovački gigant otići u stečaj i ugasiti se.

Premijer Nikšić je u otvorenom pismu naveo kako ''akumulirani gubitak Aluminija iznosi 163,5 milijuna KM dok obaveze na dan 31.12.2013. godine iznose 221 milijun maraka. Rezultat je ovo, osim objektivnih razloga vezanih za cijene metala i struje, prije svega štetnih ugovora koje su sklapali i dogovarali svi oni koji duže od desetljeća nisu dozvolili legalnim organima Federacije BiH da naprave bilo kakav uvid u poslovanje ove kompanije''.

U pismu je premijer Nikšić naveo i niz drugih nepravilnosti koje su radile prethodne Uprave, dok je za novu Upravu istaknuo kako je određenim mjerama do sada uštedjela ''od cca 30 milijuna KM na godišnjem nivou. Nažalost, s obzirom na težinu problema to nije dovoljno, ali pokazuje put kojim treba ići''.

Najavljeni sastanak u petak će početi u 11 sati, a kratke su izjave za medije predviđene nakon razgovora.

Kopirati
Drag cursor here to close