Protiv Todorića i ostalih

Tužiteljstvo i službeno potvrdilo treću istragu u slučaju Agrokor

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo objavilo je kako se tri osobe tereti za kazneno djelo zloporabe položaja u gospodarskom poslovanju, kojim su oštetili Agrokor, a sebi pribavili ilegalnu imovinsku korist u iznosu od 1,250.000 eura.
Gospodarstvo / Tvrtke | 25. 03. 2019. u 15:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je u ponedjeljak i službeno potvrdilo napise hrvatskih medija kako je početkom godine pokrenulo još jednu, treću, istragu u slučaju Agrokor, kojom su obuhvaćeni osnivač i bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić, prijašnja izvršna dopredsjednica koncerna za poslovanje i poslovni razvoj Piruška Canjuga te nekadašnji direktor u Agrokoru zadužen za građevinske investicije Ante Huljev.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo objavilo je kako ih se tereti za kazneno djelo zloporabe položaja u gospodarskom poslovanju, kojim su oštetili Agrokor, a sebi pribavili ilegalnu imovinsku korist u iznosu od 1,250.000 eura.

Tužiteljstvo dodaje kako su osumnjičenici počinili zloporabe položaja u gospodarskom poslovanju tijekom studenog i prosinca 2013. U Zagrebu i švicarskom Chamu.

U priopćenju se navodi se kako je rješenje o provođenju istrage postalo pravomoćno te da je u tijeku postupak dobivanja suglasnosti za vođenje kaznenog postupka od nadležnog tijela Velike Britanije.

ŽDO Zagreb dodaje kako je 27. prosinca 2018. donijelo rješenje o provođenju istrage protiv 48-godišnje austrijske državljanke zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju zbog istog događaja, no navedeno rješenje još nije postalo pravomoćno.

”Ovo državno odvjetništvo nastavlja s provođenjem daljnjih zakonom predviđenih radnji vezano za poslovanje koncerna A. radi utvrđenja postojanja elemenata kaznenih djela za koja se progon poduzima po službenoj dužnosti”, zaključuje se u priopćenju tužiteljstva.

Nova istraga, piše Jutarnji list u ponedjeljak, vezana je uz poslovna događanja u Agrokoru 2013. godine. Konkretno, riječ je o tzv. sale-leaseback ugovorima između Agrokora i američkog nekretninskog fonda W. P. Carey s kojim je Agrokor zaključio više ugovora o prodaji nekretnina, skladišta, supermarketa i hipermarketa te povratnog najma prostora.

Zaobilaženje klasičnog kreditiranja

“Ukratko, Agrokor je W. P. Careyju prodavao svoje nekretnine i tako u svakoj transakciji dobivao iznose od više desetaka milijuna eura svježeg kapitala dok je istodobno s tim fondom ugovarao dugoročni najam tih nekretnina. Smatra se da je Agrokor na taj način zapravo zaobilazio klasično kreditiranje kod poslovnih banaka, a ujedno je mogao iskazivati manju zaduženost u financijskim izvješćima. No, tužiteljstvo ne inkriminira “sale-leaseback” ugovore kao takve, nego “curenje” dijela sredstava prilikom njihove realizacije”, navodi dnevnik.

Krajem 2013. godine, u petoj takvoj transakciji, Agrokor je W. P. Careyju prodao i odmah uzeo u najam više maloprodajnih trgovina za iznos od oko 67 milijuna eura. Tom je prilikom Agrokor jednoj tvrtki u Švicarskoj isplatio pozamašan iznos, 1,25 milijuna eura, za usluge posredovanja i savjetovanja u spomenutom poslu.

Provjeravajući ove transakcije, istražitelji su utvrdili da je plaćanje švicarskoj tvrtki u prosincu 2013. naložio Ivica Todorić. Uz navodno sudjelovanje Piruške Canjuge, Todorićev nalog operativno je proveo Ante Huljev, piše Jutarnji. Daljnjim provjerama, dodaju, ispostavilo se da je novac zapravo isplaćen na račun off-shore tvrtke u Švicarskoj, jedne od onih koje osnivaju tamošnji, za to specijalizirani odvjetnici kako bi stvarni vlasnik ostao nepoznat.

Usto, nisu pronađeni nikakvi “tragovi” poslovne aktivnosti te tvrtke, poput dokumentacije, specifikacije pruženih usluga ili slično, vezane uz navodno savjetovanje Agrokora. Istražitelji su zaključili da stvarne savjetničke usluge uopće nisu pružene, nego je riječ o fiktivnom pokriću za izvlačenje novca iz Agrokora. Tome u prilog govore i podaci pribavljeni putem međunarodne pravne pomoći iz Švicarske, objavio je Jutarnji list.

Kopirati
Drag cursor here to close