Zenica

To bi mogao biti kraj: Rudari tuže rudnik zbog doprinosa

72 radnika traže uplatu doprinosa koji se, nažalost, kao i u većini rudnika, izmiruju retroaktivno, prilikom umirovljenja radnika.
Gospodarstvo / Tvrtke | 01. 11. 2019. u 08:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok traju aktivnosti na stabiliziranju proizvodnje u pogonu Raspotočje, gdje je oprema još izvan funkcije, Uprava zeničkog rudnika suočava se s novim problemima. Grupa radnika podnijela je zahtjev za zaštitu prava iz radnog odnosa zbog neuplaćivanja doprinosa. Neispunjavanje ovih zahtjeva otvora prostor za tužbu, čiji bi ishod, kako navodi Federalna televizija, mogao biti poguban za ovaj rudnik.

Naime, uprava zeničkog rudnika suočava se sa zahtjevom za zaštitu prava iz radnog odnosa u vezi s uplatom doprinosa za MIO, koje u aktualnoj situaciji ne može ispuniti. 72 radnika traže uplatu doprinosa koji se, nažalost, kao i u većini rudnika, izmiruju retroaktivno, prilikom umirovljenja radnika.

''Kako pristižu zahtjevi tako se stiče dojam da radnici postaju svjesni što bi to moglo u konačnici značiti i za njih i za ostale komorate, odnosno, za sudbinu Rudnika Zenica'', kaže za FTV direktor ZD RMU Zenica Edin Pašić.


Podnositelji zahtjeva nisu željeli pred novinare, ali su ovaj potez najavili kada su, zbog zatvaranja pogona Stranjani, štrajkali u jami.

''Nemamo više izbora, idemo da predamo tužbu za neplaćene doprinose MIO. Nemamo podršku naših komorata ni iz Raspotočja ni iz Stare jame ni od sindikata. Tako da, nema mene nek nema nikog, šta ja mogu više'', poručio je tada Elmedin Ćorić, rudar pogona Stranjani ZD RMU Zenica.

Tužba, međutim, može uslijediti ukoliko poslodavac u zakonom predviđenom roku ne odgovori na postavljeni zahtjev, odnosno ne osigura uplatu doprinosa. Dugoročno, te bi tužbe, kažu u Upravi, mogle ugroziti opstanak rudnika. Tog problema svjesni su i u rudničkom sindikatu.

''U prosjeku, jedna tužba košta oko 50.000 KM. Ukoliko bi, recimo, 50-100 radnika ostalo pri tim tužbama, to bi bio kraj'', ističe Pašić.

Kopirati
Drag cursor here to close