Radnicima sumnjivo

Švicarski poduzetnik želi kupiti Fabriku duhana Mostar, ali…

Radnici sumnjaju u radnje iza kulisa, te spregu politike i sudstva koji mjesecima odugovlače prodaju zainteresiranom kupcu.
Gospodarstvo / Tvrtke | 19. 01. 2020. u 21:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Bljesak.info

Nekolicina radnika nekadašnje Fabrike duhana Mostar (FDM) već 13 godina ne odustaje u borbi za svoja prava, premda im vrijeme, ali i vlast ne idu naruku. Dapače. Unatoč tomu što tvornica godinama ne radi, te je prošle godine oglašena i prodaja zemljišta i nekretnina, sada je ponovno aktualizirana mogućnost stečaja, javlja Federalna televizija.

Radnici sumnjaju u radnje iza kulisa, te spregu politike i sudstva koji mjesecima odugovlače prodaju zainteresiranom kupcu.

Iz Općinskoga suda Mostar i dalje ne rješavaju slučaj i ne pozivaju mostarskog poduzetnika sa švicarskom adresom Mirsada Rahimića, koji je voljan kupiti FDM.

Radnicima je to sumnjivo tim više jer se odjednom pojavila ideja Vlade Federacije o proglašenju stečaja nad firmom koja faktički ne postoji.

''Znate i sami šta je stečaj za radnike. To je još čekanje. I ovako čekamo 13 godina. To je, sigurno, još pet godina čekanja. S ovim kupcem mi bismo se mogli riješiti. Kako smo saznali, od ta tri milijuna, koliko on nudi, bili bi uplaćeni naši doprinosi'', priča Aida Kajtaz, bivša radnica Fabrike duhana Mostar.

Rahimić za FTV, pak, kaže kako od nakane da kupi tvornicu neće odustati. Ideja za biznis je, kaže, više i sve one uključuju nova radna mjesta.

''Još uvijek sam zainteresiran. Moja ponuda je treća u redoslijedu. Prva dva ponuđača nisu platila ponuđenu cijenu. Još uvijek čekam da sud donese rješenje pa da krenem u realizaciju tog projekta'', ističe Rahimić.

Ne želi komentirati sporost Općinskoga suda Mostar iz kojeg ni ovaj put FTV nije dobila odgovor zašto se toliko čeka s prodajom mostarske Fabrike duhana.

Ni iz Vlade Federacije ne žele govoriti o stečaju nad firmom koja godinama nema niti upravljačku strukturu. S tri milijuna maraka, koliko je Rahimićeva ponuda, uvezao bi se radni staž za tridesetak radnika FDM-a koji bi potom mogli u zasluženu mirovinu.

Radnicima i nakon toliko godina nije jasno kako je FDM doveden u ovo stanje.

- Kod nas je sve moguće. To je jedina fabrika ove vrste na svijetu koja je propala. Phillip Morris je čak dolazio da nas kupi. Nisu dali'', kaže Ranka Palikuća, bivša radnica Fabrike duhana Mostar.

I zato radnici sumnjaju na spregu sudstva i politike. Za razliku od nekih, radnike FDM-a nije zapalo ni da riješe svoj status proračunskim sredstvima Vlade Federacije. Strahuju da bi mogli biti izigrani jer su brojni primjeri gdje su atraktivne lokacije podobnima prodavane u bescjenje, javlja FTV.

Kopirati
Drag cursor here to close