Sudovi u BiH odbacili zahtjeve Sberbanke za preuzimanje Konzuma

Općinski sud u Kiseljaku već je odobrio Sberbanci preuzimanje dionica Sarajevskog kiseljaka koje su u vlasništvu hrvatskog Agrokora, točnije Jamnice.
Gospodarstvo / Tvrtke | 23. 10. 2017. u 17:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska korporacija Agrokor d.d. u fokusu je svih medija u regiji u posljednjih godinu dana, zbog ogromnog akumuliranog duga. Osim dugovanja bankama i dobavljačima, upitna su i radna mjesta kako u Hrvatskoj tako i u BiH.

Općinski sud u Kiseljaku već je odobrio Sberbanci preuzimanje dionica Sarajevskog kiseljaka koje su u vlasništvu hrvatskog Agrokora, točnije Jamnice. Agrokor samo Sberbanci duguje oko 1,1 milijardu eura.

Nakon preuzimanja Sarajevskog Kiseljaka, Sberbanka uputila je zahtjeve Općinskom sudu u Sarajevu kao i Općinskom sudu u Travniku za preuzimanje vlasništva u tvrtkama Konzum d.o.o. Sarajevo, Ambalažni servis d.o.o. Vogošća i Boreas d.o.o. Kreševo, piše Radiosarajevo.ba.

Kako su kazali iz Općinskog suda u Sarajevu, Sberbank d.d. Zagreb je 27. lipnja 2017. godine zatražila preuzimanje vlasničkog udjela u ove tri tvrtzke koje su članice grupe Agrokor d.d. Zagreb. “Sud je 4. srpnja 2017. godine odbacio prijedlog Sberbanke, javlja Vecernji.ba.

Nezadovoljani odlukom suda, Sberbanka je 21. srpnja uložila žalbu, a konačnu odluku donijet će Županijski sud u Sarajevu”, pojašnjavaju iz Općinskog suda u Sarajevu. Županijski sud u Sarajevu je 16. listopada 2017. godine odbacio zahtjev Sberbanke.

Upitan da prokomentira poteze Sberbanke, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić je kazao da bi, ukoliko Sberbanka preuzme Konzum u BiH, moglo doći do neželjenog scenarija. “Može se dogoditi da Sberbanka kaže mi ne želimo investirati u Konzum.

Time bi bh. dobavljači ostali uskraćeni za 30 milijuna KM. Moglo bi doći do stečaja ili sličnog, što bi Vladu Hrvatske natjeralo da spriječi sukob ili da dođe do neželjenog animoziteta prema hrvatskim proizvodima u BiH”, napominje Bojić.

Prema njegovim riječima, dobavljači iz BiH u postupku su upisivanja u vlaništvo nad dionicama Agrokorovih tvrtki u BiH kako bi imali osiguranu naplatu potraživanja. Bojić je precizirao da ne postoji razrađen model odgovora, ukoliko Sberbanka preuzme Konzum u BiH, jer je iz Hrvatske obećano našim tvrtkama da će dug biti isplaćen.

On za Radiosarajevo.ba kaže da bi bilo dobro ukoliko bi došlo do dokapitalizacije Leda Čitluk i Sarajevskog Kiseljaka, koji posluju u okviru Agrokora, te da bi time bilo lakše naplatiti dugovanje bh. tvrtkama.

Kopirati
Drag cursor here to close