Avionu slomiću ti krila

Štrajk u Croatia Airlinesu počinje u srijedu

"Uprava nije odstupila od svojih stavova. To znači da u srijedu u 6 ujutro počinje štrajk", kazao je u izjavi za medije Marko Božičević iz Hrvatskog sindikata prometnih pilota nakon pregovora s Upravom Croatia Airlinesa.
Gospodarstvo / Tvrtke | 06. 08. 2018. u 20:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava Croatia Airlinesa i sindikat ORCA na sastanku u ponedjeljak nisu postigli dogovor pa sindikat ostaje pri najavi početka štrajka u srijedu, 8. kolovoza u 6 sati ujutro, a Uprava u priopćenju i nadalje izražava spremnost na dijalog te ističe da nastavlja "poduzimanti sve potrebne radnje kako bi se maksimalno umanjile štetne posljedice najavljenog štrajka". 

"Uprava nije odstupila od svojih stavova. To znači da u srijedu u 6 ujutro počinje štrajk", kazao je u izjavi za medije Marko Božičević iz Hrvatskog sindikata prometnih pilota nakon pregovora s Upravom Croatia Airlinesa.

S obzirom da će doći do problema jer će određeni broj letova biti otkazan, ispričao se svim putnicima te zamolio za razumijevanje, prenosi Hina.

I iz Uprave Croatia Airlinesa su potvrdili da na današnjem sastanku nije postignut dogovoroko otkazivanja štrajka, ponavljajući da sindikat ORCA (Organizacija radnika Croatia Airlinesa) ustraje u svojim zahtjevima iz travnja 2017. koji predstavljaju dodatni trošak kompaniji od oko 53 milijuna kuna, što je za  kompaniju "u ovome trenutku neprihvatljivo".

"Uprava tvrtke pozvala je sindikat ORCA na razgovor s ciljem da se izbjegne najavljeni štrajk i pronađe obostrano prihvatljiva platforma za nastavak kolektivnog pregovaranja. Unatoč tomu, ORCA je, kao uvjet za odustajanje od štrajka, ustrajala u svih svojih 150 zahtjeva postavljenih na samom početku pregovora u travnju 2017., koji bi tvrtku na godišnjoj razini koštali dodatnih 53 milijuna kuna, a što je nemoguće ispuniti.

Sukladno tomu nije postignut dogovor oko otkazivanja štrajka, ali Uprava tvrtke i dalje izražava spremnost na dijalog i poziva sindikat ORCA da svoje zahtjeve svede u okvire koje kompanija može dugoročno podnijeti", navodi se u priopćenju Uprave Croatia Airlinesa nakon današnjeg sastanka rukovodstva tvrtke i sindikata ORCA. 

Iz nacionalnog zračnog prijevoznika ističu da Uprava, s obzirom na ishod današnjeg sastanka, "nastavlja poduzimati sve potrebne radnje kako bi se maksimalno umanjile štetne posljedice najavljenog štrajka".

"Štrajk u razdoblju godine u kojem kompanija ostvaruje najveće prihode te stvara pretpostavke za unapređenje uvjeta rada svih zaposlenih u budućnosti, nesumnjivo će vrlo negativno utjecati na putnike, ostvarenje turističkog rezultata i cjelokupno hrvatsko gospodarstvo, ali i poziciju kompanije", navodi se u priopćenju.

Iz kompanije podsjećaju da je stari kolektivni ugovor u produljenoj primjeni već 20 mjeseci, čime su sačuvana sva socijalna i materijalna prava zaposlenika Croatia Airlinesa te da je poštovana i Promemorija Ministarstva mora, prometa i infrastrukture od 3. kolovoza 2017. godine.

"U navedenom razdoblju zaposlenicima Croatia Airlinesa ni u jednom trenutku nisu bila uskraćena prava, koja su dogovorena tim kolektivnim ugovorom. U istom tom razdoblju su i sindikati, uključujući i ORCU, prešutno prihvatili situaciju u kojoj su se primjenjivale sve odredbe kolektivnog ugovora koji je istekao, a pritom su plaće rasle zbog pojedinih odredbi ugovora koje višestruko vrednuju radni staž, te su redovito isplaćivane i poštivane i sve druge odredbe istog ugovora", ističe se u priopćenju Croatia Airlinesa. 

Uprava Croatia Airlinesa pritom ponovo "poziva sindikate i sve zaposlene na duboko promišljanje o značaju i posljedicama štrajka u trenutku kad svi zajedno mogu stvoriti dobre temelje za poslovanje tijekom zimskih i narednih mjeseci, kad su putnički promet i profitabilnost gotovo devet puta manji".

Kompanija, ističe se i u današnjem priopćenju, "nema financijskih mogućnosti da izdvoji dodatnih 53 milijuna kuna godišnje i ispuni više od 150 zahtjeva sindikata ORCA, a dogodi li se stvarno štrajk takvih mogućnosti neće biti ni u budućnosti".

Inače, glasnogovornik Croatia Airlinesa Davor Janušić u izjavi novinarima nakon sastanka odbacio je tvrdnje da Uprava nije ništa ponudila sindikatima.

"Sindikati su tražili povećanje od 53 milijuna kuna, uprava ponudila 13 milijuna", rekao je. 

Iz Croatia Airlinesa u priopćenju podsjećaju da je sindikat ORCA u dva navrata odbio ponude povećanja plaća za 2,5 posto, uz davanje ostalih pogodnosti (božićnica, regres… ) i to krajem 2017. i polovicom 2018. godine.

"Tim odbijanjem, nažalost, na financijskom su gubitku bili svi radnici Croatia Airlinesa, kao što će, na još većem gubitku biti i sada", tvrde iz Uprave kompanije.

Najavljuju da će se sve informacije putnicima redovno objavljivati i ažurirati na kompanijskoj web stranici www.croatiaairlines.hr, a za detaljne informacije dostupan im je i kontakt centar. 

Inače, iz Croatia Airlinesa su prošli tjedan objavili da će gubici za kompaniju po svakom danu štrajka iznositi do 800 tisuća eura te da će štrajk u prvom najavljenom danu utjecati na gotovo 7.000 putnika. 

Kopirati
Drag cursor here to close