API

Softverska fiskalizacija osigurava veći stupanj naplate javnih prihoda

Na okruglom stolu je sudjelovalo 35 predstavnika poslodavaca i akademske zajednice, odnosno profesora s više sveučilišta, a izlaganja su se odnosila na informatički, ekonomsku i pravnu osnovu za uvođenje softverske fiskalizacije.
Gospodarstvo / Tvrtke | 19. 12. 2021. u 15:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine, u suradnji sa Sarajevo School od Science and Technology, u okviru Projekta "Doprinos organizacija civilnog društva poboljšanju utjecaja poduzetništva na socio-ekonomski razvoj BiH", koji financira Europska unija, organiziralo je okrugli sto "Neminovnost uvođenja softverske fiskalizacije".

Na okruglom stolu je sudjelovalo 35 predstavnika poslodavaca i akademske zajednice, odnosno profesora s više sveučilišta, a izlaganja su se odnosila na informatički, ekonomsku i pravnu osnovu za uvođenje softverske fiskalizacije.

Osnovni zaključak okruglog stola je da je način usvajanja Pravilnika, kojim se regulira oblast fiskalizacije sačinjen bez procjene cilja koji se želi postići, kao i bez procjene utjecaja primjene propisa na mala i srednja poduzeća. Na osnovu toga, može se konstatirati da je propis donijet netransparentno, potiče korupciju te je nemoguće pratiti njegovu primjenu. Tehnička rješenja koja su primijenjena su najmanje 10 godina tehnološki zastarjela.

Mada je predloženi Pravilnik bolji od postojećeg stanja, daleko je od toga da će osigurati veći stupanj naplate javnih prihoda, povećati financijsku disciplinu i sigurnost transakcija. Pogotovo ne u stupnju koji bi se osigurao uvođenjem softverske fiskalizacije. Problem s elektronskim potpisom samo je izgovor da se ne provede softverska fiskalizacija, isto kao i argument da ne postoje tehnički preduvjeti, te da nemamo dovoljno stručnih kadrova za taj proces, saopćeno je iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Ako Ministarstvo financija FBiH zaista ostane ustrajno da ne mijenja propis, Udruženja poslodavaca FBiH traži da zamjena fiskalnih uređaja pada na teret Proračuna.

Udruženja poslodavaca FBiH će najkraćem roku sačiniti konkretni zaključke koji će uputiti Vladi FBiH i Ministarstvu financija FBiH u cilju iznalaženja najboljeg mogućeg rješenja u ovoj oblasti, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close