Moguć i novi vlasnik

Slovenska vlada razmatra moguće vlasničko restrukturiranje Mercatora

Dvije su mogućnosti da se osigura stabilnost i poslovno restrukturiranje Mercatora - jedna u okviru Agrokora, a druga u nalaženju novog vlasnika.
Gospodarstvo / Tvrtke | 26. 10. 2017. u 11:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenska vlada u redovnim je kontaktima s hrvatskom vladom i izvanrednim upraviteljem Agrokora Antom Ramljakom te očekuje da će doći do restrukturiranja Mercatora kako bi se osiguralo njegovo stabilno poslovanje, no vlada ima i radnu skupinu koja se bavi pitanjem mogućeg vlasničkog restrukturiranja Mercatora ako bi došlo do njegova izdvajanja iz koncerna, potvrdio je ljubljanskom "Delu" od četvrtka slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek.

Počivalšek u članku kaže da je od početka bio protiv prodaje Mercatora Agrokoru, odbija medijske i druge kritike da je Cerarova vlada djelovala sa zakašnjenjem na krizu u hrvatskom koncernu i da bi već sada trebala imati planove za vlasničko preuzimanje lanca o kojemu u Sloveniji ovisi veliki broj radnih mjesta, kako je to predložila jedna lijeva oporbena stranka.

"Ne želimo da država postane vlasnica Mercatora nego želimo vlasnika koji će Mercatoru omogućiti stabilno poslovanje na ekonomskim temeljima", naveo je Počivalšek, dodavši da je u redovitim kontaktima s Antom Ramljakom i da je upoznat s planovima Agrokorove uprave te da se je s istim ciljem nedavno sastao i s hrvatskom ministricom financija Martinom Dalić.

Prema riječima Počivalšeka, dvije su mogućnosti da se osigura stabilnost i poslovno restrukturiranje Mercatora, jedna u okviru Agrokora, a druga u nalaženju novog vlasnika, čemu je on skloniji.

"Mercator može tražiti novi put razvoja u postojećoj vlasničkoj strukturi ili s novim vlasnicima", kazao je Počivalšek, dodavši kako ta pitanja već nekoliko mjeseci razmatra i radna skupina u koju je vlada uključila i eminentne stručnjake.

Počivalšek je dodao da je osobno skloniji rješenju po kojemu bi se stabilnost i opstanak Mercatora potražili u novoj vlasničkoj strukturi jer je "najbolje učiti na tuđim greškama", ali da o tome i što se na takvom mogućem razvoju događaja čini ne može javno govoriti.

"Svi koji su nekad bili u gospodarstvu znaju da se takvi razgovori ne vode pred kamerama, pred javnost ćemo izaći onda kad dogovori budu zreli", naveo je u svom prilogu Počivalšek.

No, kako je dodao, i nakon vladine moguće "intervencije" u slučaju Mercatora, od vlade ne treba očekivati da će ta kompanija uživati neki "poseban tretman" jer će morati riješiti svoje probleme i postati konkurentniji i učinkovitiji.

Počivalšek je konstatirao da bi stečaj Agrokora izazvao "strahovit pritisak" na slovensko gospodarstvo.

Zbog toga je slovenska vlada odmah pozdravila hrvatski "lex Agrokor", ali i donijela svoj "lex Mercator" kako bi zaštitila javni i nacionalni interes te tako već na početku na krizu u Agrokoru pravilno i proaktivno reagirala, svjesna njene težine, istaknuo je Počivalšek.

Potvrdio je da od okružnog suda u Ljubljani, na žalbu slovenske vlade, očekuje da promijeni prije nekoliko mjeseci izdano rješenje kojom je Agrokoru priznat strani insolventni postupak.

 Time je napravljena iznimka jer to Agrokoru nije priznao nijedan sud u državama regije u kojoj on djeluje, naveo je Počivalšek koji smatra da bi se promjenom te odluke suda vlada mogla aktivnije uključiti u plan restrukturiranja Mercatora.

Kopirati
Drag cursor here to close