Marić za Bljesak

'Situacija u Mo-Busu je kaotična, bez pomoći Grada autobusi neće voziti'

Prema riječima direktora Marića, od vlasti još nema konkretnih rješenja.
Gospodarstvo / Tvrtke | 04. 05. 2020. u 14:20 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Situacija je vrlo teška, kaotična i kritična'', riječi su kojima direktor Javnog poduzeća Mo-Bus, Damir Marić opisuje trenutno stanje u tom poduzeću, koje je zbog pandemije koronavirusa i nemogućnosti rada mjesečno na gubitku skoro 200 tisuća maraka.

Naime, odlukom Stožera civilne zaštite javni prijevoz je zbog mogućnosti širenja koronavirusa obustavljen, a mostarski autobusi ne voze nikako od 21. ožujka.

Radnici bez plaća

Poduzeće je prije mjesec i pol prvotno skratilo red vožnje, no samom nemogućnosti rada, nisu imali mogućnost da ostvaruju profit nužan za opstojnost Mo-Busa. Radnicima su plaće za ožujak isplaćene u iznosu od 70%, dok za četvrti mjesec još nisu dobili plaću.

Prema riječima direktora Marića, od vlasti još nema konkretnih rješenja.

''Federacija je obećala samo na minimalnu plaću platiti doprinose, zahtjev smo poslali i Županiji. Pomoć očekujemo i od našeg osnivača, Grada Mostara. Spomenuto je da bi nešto trebalo biti, ali i dalje bez konkretnih rješenja'', kazao je za Bljesak.info Marić.

Dodaje da traže sastanak s Gradom i naglašava da oni nećemo moći nastaviti svoje poslovanje bez njihove pomoći. Ako ne bude sufinanciranja od Grada, tvrdi on, oni zasigurno neće nastaviti voziti, a to je stav uprave i radnika Mo-Busa.

Grad Mostar: 'Radi se'

Novac koji, ako bi dobili, bit će izravno namijenjen radnicima, kojih to poduzeće zapošljava 78. Nitko od njih za sada nije dobio otkaz.

Iz Grada Mostara kratko je za Bljesak.info rečeno kako se radi na načinu pomoći Grada poduzećima kojima je osnivač i dodaju kako će se u utorak održati kolegij gradonačelnika na čemu bi trebali odgovore na to.

Normalizacija stanja u javnom prijevozu ovisi o odluci stožera.

Nekih linija neće biti

''Po trenutnoj uredbi, javni prijevoz je obustavljen do 15. svibnja. Neće se zasigurno otvoriti uobičajeni red vožnje te će, kada ponovno krene, on biti skroz skraćeni. Pojedine dionice se možda neće voziti nikako, ovisno o stupnju potrebe'', rekao je.

Čim se krene u ponovni rad, tvrdi, zasigurno će imati obavezu dezinfekcije autobusa poslije svake vožnje, vozače zaštiti vizirom, maskom, rukavicama, koristiti dezinfekcijska sredstva.

Marić smatra kako nije moguće održavati distancu u javnom prijevozu.

Cijena karata se neće mijenjati

''Gledajući iskustva ostalih gradova u regiji, autobusi su puni, nemoguće je držati razmak. Ako se mi budemo pridržavali tih pravila, i ovo što otvorimo linija bit će nerentabilno, a toliki će troškovi biti da je to nemoguće'', rekao je za Bljesak.info direktor Mo-Busa.

Cijene karata se, navodi, zasigurno neće mijenjati.

''Kako ne možemo osigurati potpuni red vožnje, onda se po skraćenom ne može građanima ni jamčiti određena kvaliteta usluge da bi mogli izdati kartu. Još se razmatra opcija hoće li se moći vaditi mjesečna karta ili će se kupovati pojedinačne, sve do potpune normalizacije'', kaže Marić.

Financiranje odavno problem

Ističe kako od strane stožera nije bilo zahtjeva za uvođenjem koridorskih linija, odnosno izvanrednog način prometovanja čim bi pravo imali voziti se samo oni građani koji imaju radnu obavezu, kao što je praksa u drugim bh. gradovima.

Direktor Marić podsjeća i na redoviti problem financiranja s kojim se susreće to poduzeće, gdje, dok se učenici ne vrate u škole, autobuse ne isplati paliti.

''Mi se svodimo na učenički prijevoz, jer je radničkog i građanskog vrlo malo. Tijekom ljeta, kada nema učenika i studenata, idemo u totalni gubitak jer ne možemo skupiti ni za bruto plaće i pokrivamo se iz dobiti ostalih mjeseci, tako da nekako godinu okončamo skoro na nuli'', rekao je.

Jedine gospodarske mjere koje je Grad Mostar do sada donio kao olaškice u poslovanju zbog pandemije je oslobađanje plaćanje zakupnine i komunalne naknade na dva mjeseca određenih kategorija gospodarskih subjekata.

Kopirati
Drag cursor here to close