Od sutra nastavlja s radom

Sberbanka Banja Luka ima novog vlasnika

"Uspjeli smo u kratkom roku da nađemo strateškog partnera i od sutra je Nova banka vlasnik Sberbanke", rekao je Šuput dodajući da već sutra banka nastavlja s normalnim radom.
Gospodarstvo / Tvrtke | 03. 03. 2022. u 10:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova banka kupila je Sberbanku Banja Luka, potvrdio je Srđan Šuput, v.d zamjenika direktora Agencije za bankarstvo Republike Srpske.

"Uspjeli smo u kratkom roku da nađemo strateškog partnera i od sutra je Nova banka vlasnik Sberbanke", rekao je Šuput dodajući da već sutra banka nastavlja s normalnim radom.

Poslovna tajna

On je rekao da detalji transakcije ne mogu da se iznose u javnost jer su poslovna tajna, prenose Nezavisne.

Siniša Adžić, direktor Nove banke rekao je da je Nova banka osjetila odgovornost i da sudjeluju u ponudi.

"Ono što krasi Novu banku krasi jako veliku likvidnost. Naš iznos iznad obveznih rezervi je preko pola milijarde KM", rekao je Adžić dodajući da su ponosni sto mogu da utječu na stabilnost financijskog sektora.

Pročitajte još

Zora Vidović, ministar financija Republike Srpske, rekla je da Republika Srpska ne bi dozvolila da građani ostanu bez depozita a više od 400 ljudi bez posla ali da se u međuvremenu pojavila Nova banka.

Agencija za bankarstvo Republike Srpske donijela je odluku o pokretanju postupka restrukturiranja Sberbanka a.d Banjaluka, a u kojoj se ističe da likvidacija ili stečaj banke ne bi bili opravdani.

Istovremeno u Sberbanku Banja Luka kažu da depoziti građana iznose 270 milijuna KM, a da na računima Centralne banke BiH imaju 320 milijuna KM te da će svaka marka klijentima biti isplaćena.

Nema mjesta panici 

"Agencija za bankarstvo Republike Srpske ocijenila je da je stanje banke takvo da ona ne može ili vjerojatno neće moći nastaviti s poslovanjem", navodi se u odluci o pokretanju postupka restrukturiranja.

Također, u odluci se navodi da je do problema u poslovanju banke došlo uslijed događanja na geopolitičkoj sceni.

"Povećano povlačenje depozita izazvano je uslijed činjenice da je Europska centralna banka ocijenila da Sberbank Europe AG ne može ili vjerojatno neće moći nastaviti poslovanje uslijed značajnog odljeva depozita, koji vodi i koji će dovesti do potpunog narušavanja likvidnosne pozicije Sberbank Europe AG, a isto je potvrdio i Jedinstveni sankcijski mehanizam", navodi se u odluci o pokretanju postupka restrukturiranja Sberbanka a.d Banja Luka, a u kojoj se ističe i da je do problema u poslovanju došlo zbog događanja na geopolitičkoj sceni izazvanih sukobima Ukrajine i Rusije te ekonomskih i financijskih sankcija prema Rusiji.

Foto: Bljesak.info / Gužva ispred poslovnice Sberbank u Mostaru

Inače, već nakon uvođenja prvih sankcija Rusiji kada je riječ o financijskom sustavu, počelo se sa spekulacijama o propasti njihovih banaka.

Te spekulacije počele su još u petak, a tijekom vikenda, kada banka praktično nije radila, dodatno su podgrijavane, da bi već u ponedjeljak građani masovno počeli da podižu svoj novac.

Redovi ispred poslovnica Sberbanka formirani su i jučer, kada su građani satima čekali da dođu na red.

Kao i prethodnih dana, iz Sberbanka su uvjeravali građane da nema mjesta panici, da je banka u dobrom stanju te da će svi dobiti svoj novac.

Kopirati
Drag cursor here to close