Loša godina za sve

Ryanair očekuje upola manje putnika

Finacijsku godinu koja je završila u ožujku kompanija je zaključila s 13 posto većom dobiti, nešto većom od milijardu eura.
Gospodarstvo / Tvrtke | 18. 05. 2020. u 11:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Irski zrakoplovni prijevoznik Ryanair izvijestio je u ponedjeljak o dvoznamenkastom rastu godišnje dobiti, najavljujući ujedno da u novoj poslovnoj godini očekuje upola manje putnika zbog koronavirusne krize, piše Hina.

Finacijsku godinu koja je završila u ožujku kompanija je zaključila s 13 posto većom dobiti, nešto većom od milijardu eura.

Ukupni operativni prihodi porasli su 11 posto, na 8,5 milijardi eura.

Grupa je u promatranom 12-mjesečnom razdoblju prevezla ukupno 148,6 milijuna putnika, četiri posto više nego u prethodnoj poslovnoj godini.

U poslovnoj godini 2020/2021. Ryanair bi trebao prevesti manje od 80 milijuna putnika, upola manje no što su očekivali prije pandemije koronavirusa.

U izjavi za BBC izvršni direktor Michael O'Leary kazao je da nisu odustali od planiranog povećanja broja letova u srpnju unatoč planovima britanske vlade o 14-dnevnoj karanteni za putnike koji stižu u Veliku Britaniju, uključujući i 'povratnike' s odmora.

Ponovo je kritizirao plan Londona, rekavši: "To je idiotski i neizvedivo. Velika Britanija nema dovoljno policajaca".

Mjera "nije vjerodostojna", ustvrdio je čelnik Ryanaira, prognozirajući jenjanje pandemije do početka lipnja.

Kompanija je već najavila da će u sklopu preustroja kojim planira sanirati posljedice koronakrize ukinuti tri tisuće radnih mjesta, odnosno podijeliti otkaze 15 posto zaposlenih.

Očekuju da će 2021. biti "teška" godina ali paralelno ističu da njihova bilanca spada među najjače u sektoru, s obzirom na gotovinske rezerve u iznosu nešto većem od četiri milijarde eura.

"Za razliku od mnogih glavnih konkurenata, Ryanair neće tražiti niti dobiti državnu pomoć", poručili su, prema izvješću BBC-ja.

Smjernice za tekuću poslovnu godinu nisu objavljene a u prvom fiskalnom tromjeečju koje završava u lipju kompanija očekuje gubitak nešto veći od 200 milijuna eura.

"U razdoblju nakon sljedeće godine vidimo značajne mogućnosti za Ryanairov niskobudžetni model jer će se broj konkurenata smanjiti - neki će smanjiti obujam poslovanja, neki propasti, a neke će kupiti državni avioprijevoznici koje će spašavati vlade", procjenjuju u Ryanairu.

Kopirati
Drag cursor here to close