Pokušaj stabilizacije tržišta

Rusija povećava isporuku plina Europi

''Rusija povećava isporuke plina Europi, uključujući rutu preko Ukrajine, kao odgovor na poskupljenje ovog energenta'', rekao je Putin.
Gospodarstvo / Tvrtke | 06. 10. 2021. u 13:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Rusija povećava isporuke plina Europi, uključujući rutu preko Ukrajine, kao odgovor na poskupljenje ovog energenta'', izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

On je dodao kako je Moskva spremna da stabilizira tržište u vrijeme rasta cijena.

Prodaja ruskog plina Europi ove godine bi zbog toga mogla da dostigne rekordno visok nivo, rekao je Putin i dodao da je tranzit preko Ukrajine na putu da premaši količine usaglašene u ugovoru "Gazproma" sa Kijevom.

Samo u rujnu je cijena zemnog plina za potrošače u Europskoj uniji skočila za 17 posto. Tako jak rast cijena plina i struje za stručnjake nije došao iznenada. Već nekoliko mjeseci se nazire velika potražnja u cijelom svijetu, a u Nizozemskoj je smanjena proizvodnja, spremnici ukapljenog plina u Europskoj uniji su poluprazni, a Rusija sve do sada nije željela povećati količinu isporuke plina.

Ljetos su službenici EU-a jak rast cijene plina, koja je osjetno povećala i inflaciju, odbacili kao privremenu pojavu koju se može izdržati.

Ali, sad kad povećana cijena plina i s tim povezani rast cijene električne struje stiže do novčanika kućanstava i blagajni poduzeća, brojni ministri gospodarstva u Europskoj uniji zvone na uzbunu.

Ruski Gazprom je najveći ponuđač zemnog plina u Europskoj uniji s udjelom od 37 posto. Po navodima njemačkih ponuđača plina rusko državno poduzeće ispunjava svoje obveze, ali sve do sada nisu željeli povećati isporuke.

Moguće je kako je Rusija tako željela Europskoj uniji pokazati koliko je ovisna o njezinom plinu, ali europski diplomati nisu sigurni da se to stvarno događa, piše Deutsche Welle.

Sjeverni tok 2

Sporni plinovod Sjeverni tok 2, koji izravno vodi iz Rusije u Njemačku, još je u probnoj fazi. Puštanje u pogon moguće je tek za četiri mjeseca kad prođe certifikaciju Savezne agencije za mreže.

U aktualnoj krizi on vjerojatno neće igrati nikakvu ulogu.

Jedan glasnogovornik Saveza njemačke energetske i vodoprivrede (BDEW) izjavio je za novine Rheinische Post da je opskrba tijekom zime sigurna, iako su plinski spremnici popunjeni samo 68 posto, ali da je moguć daljnji rast cijene plina.

Glasnogovornik Kremlja je u nedjelju opovrgao nagađanja u Europi da Rusija ne želi izvoziti više plina: ''Je li Gazprom spreman sklapati nove ugovore? Gazprom je za to zainteresiran", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na ruskoj državnoj televiziji. ''Jer, naši potrošači u Europi su naši najvažniji partneri."

Kopirati
Drag cursor here to close