APH upozorava

Realne i konkretne mjere za spas ekonomije nemaju alternativu

APH zahtijeva od svih razina vlasti, a posebno Vlade FBiH i Vijeće ministara BiH, da se još konkretnijim mjerama od dosadašnjih uključe u zaštitu gospodarskih subjekata, s naglaskom na realni sektor.
Gospodarstvo / Tvrtke | 31. 03. 2020. u 19:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: APH / Asocijacija poduzetnika Hercegovine

Asocijacija poduzetnika Hercegovine (APH) je među prvima upozoravala izvršnu vlast u Bosni i Hercegovini o razornim posljedicama pandemije.

"Pozivali smo da se spriječi scenarij u kojem bi najveći teret podnio realni sektor, jer bi se to poput bumeranga vratilo svima u lice i negativno odrazilo na sve segmente društva", priopćeno je iz ove udruge poduzetnika.

Uostalom,  samo jedna rečenica federalnog premijera Novalića - "Moramo na sve načine pomoći proizvodnim firmama i njihovim radnicima, jer bez njih nema ni budžeta, ni javnog sektora ni države"- potvrđuje koliko je opasno nositi se s ovakvom velikom krizom bez postojanja konkretnih, realnih i zakonom propisanih mjera ekonomske politike, podsjećaju članovi APH.

"Već smo svjedoci primjerice kako se poteškoće, s kojima se suočavaju privrednici, negativno odražavaju na pad prihoda zavoda zdravstvenog osiguranja, zbog smanjenja uplata doprinosa", navode iz APH.

APH stoga zahtijeva od svih  razina vlasti, a posebno Vlade FBiH i Vijeće ministara BiH, da se još konkretnijim mjerama od dosadašnjih uključe u zaštitu gospodarskih subjekata, s naglaskom na realni sektor, što je već više puta poručeno iz Asocijacije poduzetnika Hercegovine.

 ''Mjere treba donijeti bez odlaganja najkasnije do 3.travnja/aprila 2020. i one trebaju sadržavati sve ono što će pomoći očuvanju firmi i poduzeća, a time i radnih mjesta, odnosno koliko je moguće stabilne ekonomske situacije nakon što kriza bude iza nas“, poručuju članovi ove asocijacije.

Foto: Ilustracija / Radna mjesta trebaju biti sačuvana

Svi moraju podnijeti teret, ne samo realni sektor

Asocijacija poduzetnika Hercegovine zahtijeva donošenje zakonskih uredbi kojima se regulira:

- Plaćanje PDV-a tek po naplaćenoj izdanoj fakturi, počevši od ožujka/marta ove godine,

- Preuzimanje tereta doprinosa i poreza na dohodak od strane vlasti u razdoblju dok traje stanje nesreće,

- Sufinanciranje u visini minimalnih plaća zaposlenika koji budu spriječeni raditi svoj posao iz razloga koji su direktno izazvani mjerama za sprječavanje širenja pandemije,

- Odgoda plaćanja akontacije poreza na dobit do kraja stanja nesreće.

Ukoliko se ne donesu ove mjere do 3. travnja/aprila 2020. ili ne prihvate zakonodavne smjernice, naša je procjena da ćemo zaključno sa 31. svibnja/maja 2020.  imati najmanje 150.000 dodatnih nezaposlenih u evidenciji službi za zapošljavanje, upozoravaju u priopćenju.

"Iz svakodnevne razmjene podataka s našim partnerima iz inozemstva svjesni smo već pristigle ekonomske krize. APH se stoga nudi županijskim, federalnoj i državnoj razini kao partner iz prakse u pripremi otpora nadolazećem ekonomskom cunamiju".

Foto: Ilustracija / Spasom ekonomije većina zemalja igra dobitnu kartu

Treba pomoći svima

Vlasti također moraju osigurati nesmetane nabavke dezinfekcijskih i drugih zaštitnih sredstava, kako bi se maksimalno zaštitilo zdravlje uposlenika u tvrtkama i poduzećima, zahtijeva APH.

"Ove, ali i druge mjere koje traže udruženja kao što je APH, kao i Krizni stožer poslodavaca, trebaju biti na snazi sve do 01.07.20, kako u gospodarstvu, tako i društvu u cjelini", navodi se.

Ujedno žele ukazati kako krizni stožeri trebaju uzeti u obzir da sve mjere koje se poduzimaju moraju osigurati funkcioniranje proizvodnje i prometa u mjeri koja jamči da neće doći do gospodarskog kolapsa.

Na kraju još jednom ističu kako teret stanja nesreće i usporavanja gospodarstva ne može i ne smije biti stavljen isključivo na leđa poslodavaca i realnog sektora.

Kopirati
Drag cursor here to close