Nastavak

Predstavljen značaj GIGA gradova na konferenciji "REGIONAL BUSINESS EXECUTIVE RETREAT 2022"

Konferencija je okupila najznačajnije predstavnike poslovnog i političkog života Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana.
Gospodarstvo / Tvrtke | 21. 09. 2022. u 21:17 PR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konferencija "REGIONAL BUSINESS EXECUTIVE RETREAT 2022" koja se održava od 19. do 20. rujna nastavak je prošlogodišnjeg poslovnog skupa u organizaciji Vijeća stranih investitora u Bosni i Hercegovini (FIC) i Agencije za promociju stranih ulaganja Bosne i Hercegovine (FIPA) pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Konferencija je okupila najznačajnije predstavnike poslovnog i političkog života Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana, a među panelistima na konferenciji bila je i Hajdi Mostić, COO kompanije Telemach BH, koja je govorila o ulozi internet brzina u digitalizaciji zemlje, s posebnim naglaskom na GIGA gradove.

"Nažalost, Bosna i Hercegovina se nalazi na začelju digitalnog razvoja zemalja zapadnog Balkana. Imajući u vidu da povećanje indeksa digitalizacije od 10% vodi do ekonomskog rasta i porasta BDP za 0,63%, već smo 12 godina snažno posvećeni gradnji infrastrukture za internet mrežu budućnosti, koja će potaknuti inovativnost, konkurentnost, te generirati nova radna mjesta i ekonomski razvoj", istaknula je Hajdi Mostić, Telemach BH CCO.

"Gradeći infrastrukturu na znatno naprednijim tehnologijama u odnosu na standardnu ponudu tržišta, našim smo korisnicima omogućili tri do šest puta veće internetske brzine od prosječne brzine interneta u Bosni i Hercegovini, uz vrlo konkurentnu cijenu", dodala je Mostić .

Panel DIGITALNA EKONOMIJA – Status i perspektive digitalne transformacije poslovanja na Zapadnom Balkanu je organiziran s ciljem traženja odgovora na pitanje u kojoj se fazi tranzicije na digitalnu ekonomiju nalazi regija Zapadnog Balkana i koje su prednosti digitalne transformacije za građane, kao što su brži ekonomski rast, više radnih mjesta i bolje javne usluge.

Govoreći u okviru panela Digitalna ekonomija, Hajdi Mostić je naglasila opredjeljenje kompanije Telemach BH da kroz ulaganje u infrastrukturu koja radi na naprednijim tehnologijama u odnose na standardne, znatno unaprijedi poziciju Bosne i Hercegovine kada je u pitanju digitalizacija.

Kopirati
Drag cursor here to close