Intervju

Predsjednica Uprave UniCredit Bank, Amina Mahmutović: Godinu zaokružujemo Google Pay uslugom

Na kraju 2023. godine donosimo i intervju s Aminom Mahmutović, predsjednicom Uprave UniCredit Bank.
Gospodarstvo / Tvrtke | 27. 12. 2023. u 11:59

Tekst članka se nastavlja ispod banera

UniCredit Bank d.d. slovi za vrlo moćnu banku u Bosni i Hercegovini koja iz godine u godinu ostvaruje zavidne poslovne rezultate. Može li se reći da su uspjesi obilježili i 2023. te što biste izdvojili kao ostvarenja na koja ste naročito ponosni?

A. Mahmutović: Kraj godine je period kada sagledamo naša postignuća i period kada ih slavimo, tako da mogu sa zadovoljstvom potvrditi da je ova godina bila uspješna i da imamo doista razloga za proslaviti i biti zadovoljni.

Naš zajednički rad ove godine donio je našim klijentima nove i savremenije usluge, od mobilne aplikacije za pravna lica, do Google Pay usluge kojom zaokružujemo ovu godinu. No, posebno bih istakla po meni jako važne aktivnosti koje svakodnevno čine mnogo za našu zajednicu i unaprjeđenje života svakog pojedinca, što je nama ujedno i strateško opredjeljenje te smjer u kojem želimo da naše djelovanje u društvu bude vidljivo.

Ugovori o sufinansiranju malih preduzeća koje smo potpisali s kantonalnim ministarstvima i općinama, podrška i osnaživanje mladih i žena kroz edukacije i pomoći, podizanje svijesti o ekološkim pitanjima i solarnoj energiji, samo su dio aktivnosti koje su obilježile ovu godinu, a koje su nezaobilazne kada govorimo o rezimiranju naših ovogodišnjih uspjeha. Izdvajajući naša sredstva, aktivno podržavamo sve one koji svojim angažmanom doprinose promociji i daljnjem razvoju naše zemlje. Stoga mi je izuzetno drago što imamo priliku biti partner i podržati uspjehe kako pojedinaca, tako i organizacija.

Naša Lejla Njemčević ove godine je napravila istorijski uspjeh osvojivši Svjetski kup u brdskom biciklizmu, a Naidu Avdić smo podržali na njenom usponu na Himalaje, kao prvu bosanskohercegovačku alpinisticu koja je osvojila vrh Ama Dablam, tako dajući podstrek i putokaz svim djevojčicama i ženama da krenu u osvajanja svojih cijeva.

Proslavili smo stotu godišnjicu Sarajevske filharmonije koju je uveličao svojim prisustvom maestro Riccardo Muti, te neizostavno nastavili pružati podršku našem najvećem kulturnom dešavanju, Sarajevo Film Festivalu, prazniku filmske umjetnosti, prazniku grada Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine..

Foto: PR / Amina Mahmutović, predsjednica Uprave UniCredit Bank

Ostalo je još nekoliko dana do isteka 2023. godine. Što su planovi Vaše Banke za 2024.?

A. Mahmutović: Nastavljamo raditi na unaprjeđenju iskustva klijenata, tako da su pojednostavljenje i digitalizacija naše osnovne vodilje i u 2024. godini. Iako se možemo pohvaliti iskorakom u sferi digitalizacije, pred nama je još mnogo posla. Svima je poznato da je simplifikacija procesa i usluga benefit koji doprinosi kvalitetnijem poslovanju, tako da ćemo ostati posvećeni pojednostavljenju kako bismo našim zaposlenicima ostavili više prostora da zajedno s klijentima pronađu najbolja rješenja za njihove izazove.

Naši klijenti su uvijek u središtu našeg djelovanja, a kroz  digitalizaciju i pojednostavljenje internih procesa, omogućit ćemo im još bolje korisničko iskustvo i usluge. Stabilan rast uz neizostavnu snažnu podršku razvoju naše privrede ostaje imperativ i u narednoj godini, jer samo tako možemo osigurati napredak našeg društva u cjelosti. I dalje ćemo posebnu pažnju posvećivati razvoju malih preduzeća, jer su oni najsnažniji ekonomski pokretač jednog društva.

Činjenica je da je bankarski sektor najstabilniji dio bh. privrede. Međutim, ako se već rado govori o snazi banaka, moći cijelog tog sektora pa i novcu koji se kroz njega akumulira, šta je, po Vama, razlog zbog kojeg privreda ove zemlje ne koristi te finansijske izvore i ne ide snažnije naprijed? Nedostaju li zdravi projekti, jesu li banke možda pretjerano bojažljive kada je posrijedi podrška privrednom razvoju ili razloge treba tražiti i na drugim stranama?

A. Mahmutović: Naše društvo još uvijek ne percipira banke za ono što jesu - partner i oslonac koji im može pomoći u napretku i rastu, i zbog toga je stalno finansijsko educiranje građana iznimno važan korak ka razvoju i iskoraku naprijed. Ne bih rekla da su banke bojažljive, ali bih rekla da se mora nastaviti kontinuirano graditi partnerski odnos, jačajući povjerenje u banke koje su tu za dobrobit zajednice i koje su siguran partner za razvoj privrede. Naša uloga jeste biti tu i u dobrim i u lošim vremenima za naše klijente. Svi pojedinačno trebamo imati više vjere i optimizma, ali i hrabrost, kako bismo odlučno preuzeli svoju odgovornost da napravimo bolje i perspektivnije okruženje za rast i napredak.

Iako se čini da je u našoj zemlji to teško, naši veliki brendovi u različitim granama privrede, koji su prepoznatljivi daleko izvan granica naše zemlje, iza kojih stoje odvažni privrednici, pokazuju da je rast i napredak moguć. Na njih trebamo biti ponosni, ali i trebaju svima nam biti primjer da se hrabrost i odlučnost isplate. Mi smo tu, da osnažimo zajednicu u kojoj djelujemo i svakodnevnim aktivnostima to i činimo. Pokušavamo razbiti stereotipe o bankama, a najbolji način za to jeste kontinuirani dijalog s klijentima i finansijska edukacija građana.

Pojam društveno odgovorno poslovanje je polako ali sigurno ustuknuo pred pojmom ESG koji je mnogo širi i kompleksniji. Što banka na čijem ste čelu čini da udovolji zahtjevnim ESG standardima u poslovanju? Čime biste se pohvalili?

A. Mahmutović: Naše dosadašnje djelovanje uvijek je bilo u smjeru koji je ESG sada sažeo u jedno, tako da mogu reći da smo i do sada imali visoku osviještenost o temama koje se sada prepoznaju pod pojmom ESG-a. Naša društvena odgovornost i angažiranost su uvijek bile sastavni dio naše poslovne strategije. Tako smo nastojali napraviti dodatnu dimenziju projektima koje smo podržavali kroz naše društveno odgovorno poslovanje, praveći razliku na tržištu.

Pružamo podršku udruženju Think Pink – Zajedno smo jedno kroz besplatne mamografske preglede, ali smo ove godine njihovim članicama pružili niz finansijskih edukacija kako bismo ih osnažili ne samo u smjeru očuvanja zdravlja, što jeste cilj projekta, već i u svakodnevnom životu. Istovremeno, promovirali smo prednosti korištenja zelene energije i tako otvorili nove prilike za uštede našim klijetima, energetske pa i finansijske. 

Foto: PR / Amina Mahmutović, predsjednica Uprave UniCredit Bank

Često kao misiju ističete kontinuiranu težnju Banke da osnaži razvoj zajednice. Na koje načine Vaša Banka podržava lokalnu privredu i klijente i osigurava im sredstva potrebna za oporavak, razvoj i unaprjeđenje poslovanja? Kako ste, recimo, to činili u godini koja je iza nas?

A. Mahmutović: Zajednica je naš ključni prioritet, stoga nastojimo pružiti podršku kako građanstvu tako i privredi, podstičući uspjeh naših klijenata.

U ovoj godini potpisali smo ugovor sa Kantonom Sarajevo o dodjeli namjenskih kreditnih sredstava subjektima male privrede s ciljem olakšanog pristupa finansijskim resursima neophodnim za razvoj poslovanja ovih preduzeća. S Općinom Novo Sarajevo potpisan je ugovor o subvenciji troškova obrade kredita i kamatne stope/profitne marže privatnim preduzećima i poduzetnicima i ugovor o poticaju ženskom preduzetništvu, dok je s Općinom Travnik potpisan ugovor za plasman kreditne linije uz subvencioniranje troškova kamate za kredite odobrene subjektima male privrede sa sjedištem u ovoj općini. Tu je i Plan podrške s USAID turizmom za mala i srednja preduzeća u sektoru turizma, partnerstvo s Njemačkom razvojnom bankom (KfW) te partnerstvo s EBRD programom 'Go Digital in BiH' na projektu finansiranja digitalizacije malih i srednjih kompanija.

I inače, koji su to prije svega lokalni a potom i širi izazovi s kojim se u poslovanju susreće UniCredit Bank Mostar?

A. Mahmutović: Od prvog dana našeg UniCredit Unlocked putovanja, obavezali smo se da ćemo pokazati značajnu snagu, nadmašujući naše ciljeve iz kvartala u kvartal i dosljedno dokazujući važnost koju naša banka igra u izvršenju naše strategije. Kako idemo dalje na ovom putu, postaje evidentno da postoji mnogo više vrijednosti za nas, koje bismo trebali otključati u vremenu pred nama, od iskorištavanja prilika u našim svakodnevnim operacijama, pojednostavljivanja postojećih i budućih procesa i korištenja digitalnih inovacija, kako bismo bolje služili našim interesnim stranama.

Nastavak ovog puta zahtijeva od nas ne samo da rastemo i da se mijenjamo, već i da se razvijamo. Preduslov za to leži i u potrebi prilagodbe naše legislative, tako da je nužno da dođe do promjena u ovom području, kako bismo mogli postići digitalnu transformaciju i napredak. Nezaobilazno je donošenje novih zakona koji uređuju područje elektronskog potpisa, korištenja i razmjene elektronskih dokumenata kako bi digitalizacija pratila inozemne trendove i lokalno dala stvarni doprinos unaprjeđenju kvalitete i sigurnosti bankarskih usluga i iskustva klijenata.

No, također, potrebno je pratiti europske trendove i u drugim zakonskim područjima te donijeti novi zakon o sprječavanju pranja novca, kojim bi se omogućila implementacija dobrih praksi i savremenih digitalnih rješenja i u ovom području, kao što je digitalni on-boarding i video identifikacija. Činjenica je da će bez promjene zakonskih okvira naše težnje ka približavanju europskim standardima teško biti realizirane. Unaprjeđenje zakonodavnog okvira bi se trebao desiti i u drugim područjima kao što je prilagodba propisa deviznog poslovanja i platnog prometa svakodnevnim izazovima društva, potrebama klijenata i razvoju ekonomije, jer samo tako možemo osigurati veću konkurentnost naše privrede u međunarodnim okvirima.  

Takozvano klasično bankarstvo definitivno odlazi u povijest a duboko smo zagazili u digitalnu eru, eru robotizacije, AI-ja, sve bržih poslovnih rješenja... Koliko Vam to olakšava poslovanje i imate li viziju proizvoda koje nam donosi vrijeme ispred nas?

A. Mahmutović: Nedvojbeno je da je digitalna era naša svakodnevnica i da zaista olakšava poslovanje. Digitalizacija je smjer kojim idemo i koji nam pruža priliku da osiguramo  bolje usluge, ali i bolje korisničko iskustvo našim klijentima. Istovremeno i nama unutar Banke pruža mogućnost da ubrzamo procese i samim tim ostavlja nam prostora da se posvetimo klijentima u savjetodavnom smislu.

Digitalizacija nosi mnogo benefita i koristi, ali pred nama je još mnogo posla, kako u zakonskom okviru o čemu smo već govorili, tako i u stvaranju novih navika klijenata i prihvatanju pozitivnih promjena koje digitalizacija donosi. Prvenstveno je neophodno uskladiti lokalne propise s dobrim europskim i svjetskim praksama u dijelu elektronskog potpisa i zaštite podataka te tako pokrenuti procese i daljnji razvoj.

Mi, kao Banka, ulažemo dosta vremena i resursa na razvoj rješenja koja su moguća u trenutnom zakonskom okviru. Pored fokusa na digitalne usluge klijentima, mnogo radimo na automatizaciji i robotizaciji naših internih procesa i pozadinskih funkcija, a sve kako bismo interno postali brži i efikasniji, čime bi i usluge klijentima bile brže i kvalitetnije.

Dosta pažnje posvećujete promociji dobrobiti Vaših zaposlenika. Koje su ključne aktivnosti usmjerene na brigu o njima i zadovoljavanje njihovih potreba?

A. Mahmutović: Za dobar kolektiv jako je važno njegovati kulturu koju zaposlenici prepoznaju i s kojom se identificiraju. Naša kultura njeguje tri vrijednosti, integritet, odgovornost i brigu koje smatram bazom za kreiranje okruženja u kojem će se zaposlenici osjećati dobro, ali i produktivno kako bismo zajednički kreirali bolju i uspješniju banku.

Biti svjestan i preuzeti odgovornost ključni je korak za uspjeh svakog pojedinca u svemu što radi, te smatram da je vrijednost koja je neophodna za uspjeh. Naravno, bez brige, kao odrednice ljudskog djelovanja, uspjeh ne bi bio potpun. Briga o našim klijentima, briga o društvu u kojem djelujemo i naravno briga o našim zaposlenicima. Naši zaposlenici su naša najveća snaga, sve ono što postižemo rezultat je predanog rada naših zaposlenika. To ne bi bilo moguće da oni nisu zadovoljni i da njihova dobrobit nije na prvom mjestu.

Osim fiksnih i varijabilnih naknada, prilika za učenje i razvoj poput Onboarding programa, specijaliziranih edukacija i Up-skilling programa, FitPath – programa za brigu o fizičkom i mentalnom zdravlju, mogućnosti hibridnog načina rada, omogućavamo našim uposlenicima plaćene dopuste u različitim životnim prilikama. Dodatno, pridajemo važnost i brinemo da posebne trenutke mogu neometano provoditi uz svoje najbliže pa tako imaju mogućnost korištenja plaćenih dopusta povodom stupanja u brak, rođenja djeteta i za majke i za očeve, prvog dana vrtića i škole za roditelje, selidbu, dobrovoljno darivanje krvi, pripremu i polaganje stručnog ispita, te volontiranje u dobrovoljnim akcijama koje organiziramo. Nastojimo kolegicama i kolegama biti podrška i u manje sretnim trenucima, pa su osigurani plaćeni dospusti za njegu teže bolesnog člana obitelji, ali i novčane pomoći kao podrška u teškim životnim trenucima.

Jer u srži svakog postignuća – bilo da se radi o rastu usmjerenom na klijenta, brojevima, finansiranju, projektima, inicijativama, pozivima klijenata ili ugovorenim poslovima – nalaze se ljudi UniCredita, kolegice i kolege i članovi tima.

Naša zajednička ambicija nadilazi ono što bi bilo ko od nas mogao postići kao pojedinac, što se potpuno nadovezuje na nevjerovatan potencijal koji možemo otključati zajedno kao jedan tim: postati Banka za budućnost Europe i postaviti novo mjerilo za bankarstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close