Željeznice FBiH

Povećanje broja putnika na svim pravcima, u planu vlak za Zagreb

Povećanje broja putnika zabilježeno je na svim željezničkim pravcima (Čapljina-Sarajevo-Čapljina, Konjic-Sarajevo-Konjic, Pazarić-Sarajevo-Pazarić, Sarajevo-Maglaj-Sarajevo, Sarajevo-Visoko-Sarajevo, Sarajevo-Zenica-Sarajevo).
Gospodarstvo / Tvrtke | 10. 08. 2022. u 14:52 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uspostavljanje sezonskog putničkog vlaka Sarajevo-Ploče-Sarajevo, koji je počeo prometovati od 1. srpnja ove godine, u potpunosti je opravdalo očekivanja Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine (ŽFBiH).

Taj vlak promeuje samo petkom, subotom i nedjeljom, a tijekom srpnja (pet vikenda) ukupno su prevezli 2.102 putnika, rečeno je Feni u ŽFBiH.

Cijena karte u jednom pravcu iznosi 25 KM, a povratna karta koja važi mjesec dana košta 41,40 KM. I za prijevoz na toj relaciji vrijede popusti od 30 posto (studenti, umirovljenici, novinari) i od 50 posto (djeca između četiri i 12 godina, slijepe osobe i njihovi pratitelji). Prometovanje tog vlaka nastavlja se do 11. rujna ove godine.

Tijekom prvih šest mjeseci ove godine, Željeznice FBiH prevezle su 173.688 putnika, što je za 205,23 posto ili 116.784 putnika više u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, kada je otpremljeno 56.904 putnika.

Povećanje broja putnika zabilježeno je na svim željezničkim pravcima (Čapljina-Sarajevo-Čapljina, Konjic-Sarajevo-Konjic, Pazarić-Sarajevo-Pazarić, Sarajevo-Maglaj-Sarajevo, Sarajevo-Visoko-Sarajevo, Sarajevo-Zenica-Sarajevo). Jedan od razloga za značajno povećanje broja prevezenih putnika, kako navode iz ŽFBiH, jeste što su putnici prepoznali kvalitet usluge koju nude, pa su se počeli vraćati željeznicama kao najkvalitetnijem, ekonomski najisplativijem i najsigurnijem obliku prijeevoza.

''Željeznice FBiH planiraju sa novim redom vožnje ponovo uspostaviti željeznički putnički prometna relaciji Sarajevo-Zagreb. Tome bi, naravno, prethodilo ponovno povezivanje Sarajeva i Banje Luke, o čemu pregovaramo sa Upravom Željeznica RS'' – istaknuli su iz ŽFBiH.

Kada je riječ o prijevozu robe, ŽFBiH su u drugom kvartalu ove godine prevezle 2.094.555 tona robe, a ostvareno je 213.621.669 tonskih kilometara, što je u odnosu na isti period prošle godine više za 0,6 posto tona prevezene robe i više za 5,2 posto tonskih kilometara.

Kopirati
Drag cursor here to close