Bisnode

Poslovni susret: 11 kompanija preuzelo certifikat bonitetne izvrsnosti

Posebno ističemo kompanije koje su preuzele Zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti: IC ŠTAMPARIJA d.o.o. Mostar, i LEDO d.o.o.Čitluk, jedinu čitlučku tvrtku sa zlatnom bonitetnom izvrsnosti.
Gospodarstvo / Tvrtke | 27. 06. 2019. u 11:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srijedu, 26. lipnja, analitičko bonitetna kuća Bisnode BH u suradnji s Općinom Čitluk održao poslovni susret na temu Bonitetna izvrsnost kompanija. Cilj susreta bio je predstavljanje rezultata poslovanja općine Čitluk ali ikompletne Hercegovačko-neretvanske županije/kantona, sa posebnim osvrtom na bonitetno izvrsne kompanije, njihov doprinos uspjesima poslovanja i značaj za razvoj Općine Čitluk kao i HNK/Ž.

Nakon predstavljenih uspjeha njihovog poslovanja,predstavnicima bonitetno izvrsnih kompanija uručen je Bisnode certifikat bonitetne izvrsnosti, međunarodno priznata potvrda kvaliteta poslovanja kompanije, njene izvrsnosti i sigurnosti u poslovanju. Dobitnici i gosti uživali su u ugodnom okruženju Herceg etno sela Međugorje, uz izvrsna vinaprijatelja susreta, tvrtke Hercegovina Produkt d.o.o. Čitluk.

Certifikat bonitetne izvrsnosti preuzelo je 11 kompanija: iz Čitluka:PRIJEVOZ KRNDELJ d.o.o.; MILES d.o.o.;EUROGAST INTERNATIONAL d.o.o.; NICOLAS FRIGO d.o.o.; MEĐUGORJE IMOVINA d.o.o.i UNION FOODS d.o.o. izMostara: FORTUNA TOURS d.o.o., ZALMO d.o.o. iREVIZIJA FIRCON d.o.o.

Posebno ističemo kompanije koje su preuzele Zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti: IC ŠTAMPARIJA d.o.o. Mostar, i LEDO d.o.o.Čitluk, jedinu čitlučku tvrtku sa zlatnom bonitetnom izvrsnosti.

Foto: PR / 11 kompanija preuzelo certifikat bonitetne izvrsnosti

Ovaj certifikat označava nadprosječnu vrijednost kompanije koja tri godine za redom iskazuje najvišu ocjenu izvrsnosti. Samo 3,8% kompanija u BiH imaju zlatnu bonitetn i izvrsnost, stoga je to izuzetno priznanje.

Certifikat bonitetne izvrsnosti je izuzetno priznanje kojim kompanije dokazuju u domaćoj i međunarodnoj poslovnoj zajednici da su kvalitetan i siguran poslovni partner, jer bonitetna izvrsnost definiranat prosječnu bonitetnu vrijednost poslovnog subjekta. Bisnode Certifikat bonitetne izvrsnosti ističe certificirane kompanije u njihovom okruženju istovremeno ih stavljajući u ravnopravan položaj sa kompanijama iz EU, jer se pri ocjenjivanju primjenjuje ista metodologija i dokazani kriteriji.

Koliko su značajne bonitetno izvrsne kompanije najbolje govori činjenica da, iako ih je nepunih 26% od ukupnog broja aktivnih kompanija u BiH, njihov udio u ukupnim prihodima države je 70%, u ukupnoj dobiti 80% a zapošljavaju 59% ukupno zaposlenih u BiH.

POSLOVANJE KOMPANIJA I REZULTATI BONITETO IZVRSNIHHNŽ/K

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji/kantonu za 2018. predato je 2.569 financijskih izvještaja kompanija,koje kreiraju 5,4 mlrd. KM ukupnih prihoda, 975,8 mil. KM prihoda od izvoza; 449,0 mil. KM neto dobiti i imaju 35.387 uposlenih.Od ukupnog broja aktivnih kompanija u HNK/Ž, 25,7% su izvrsne a one ostvaruju 68,1% prihoda i 63,7% dobiti županije te zapošljavaju 61% ukupno zaposlenih županije.

POSLOVANJE KOMPANIJA OPĆINE ČITLUK

U Općini Čitluk 439 kompanija su predale završni izvještaj o poslovanju za 2018. Agenciji FIA. Skoro 90% su male tvrtke, a preko 60% od ukupnog broja čitlučkih tvrtki posluje duže od 10 godina, što pokazuje postojanost i konstantu u kvalitetu rada. Ove kompanije prave 670,8 mil KM poslovnih prihoda; po čemu su na drugom mjestu u HNŽ, nakon Mostara, 61,9 mil KM prihoda od izvoza; 87,2 mil KM neto dobiti i zapošljavaju 5.207 uposlenih.

Najveći broj, skoro trećina,su u oblasti trgovine, gdje su najveći po prihodu Union Foods, Andrea&Giovanni i Mališić Export Import, a po dobiti Union Foods, Džida i Obala Grupa. Slijedi prerađivačka industrija u kojoj je 15% čitlučkih kompanija gdje su najveći po prihodu Ledo, Eurovip i Odiseja 97, a po dobiti Euroll, Eurovip i MPG.

Foto: PR / 11 kompanija preuzelo certifikat bonitetne izvrsnosti

U Čitlukuse u 2018.povećao broj kompanija za 3,2% i broj zaposlenih za 5,6%, a smanjile dugoročne obveze za 7,1%. Interesantnoje da je u 2018. prihod čitlučkih kompanija manji za 51,7% u odnosu na prethodnu godinu ali je dobit veća za 6%, za gotovo 5,2 mil. KM.

U odnosu na županijuu kojoj se nalazi, tvrtke Općine Čitluk su 17,1% od ukupnog broja kompanija u HNŽ,a kreiraju 12,4% ukupnih prihoda i 19,4% ukupne dobiti županije, kreiraju 6,3% izvoza županije te zapošljavaju 14,7% od ukupnog broja zaposlenih županije.

BONITETNO IZVRSNI U ČITLUKU

Općina Čitluk ima 118 bonitetno izvrsnih kompanija, dakle 26,8% od ukupnog broja kompanija i 17,8% ukupnog broja bonitetnih u HNŽ.Ova nepuna trećina od ukupnog broja čitlučkih kompanija kreira preko 84,4% ukupnog prihoda (566mil. KM) i generira 86,9% izvoza (skoro54 mil. KM) i 92,3% ukupne dobiti (više od 80 mil. KM) gospodarstva općine a zapošljavaju 78% ukupnog broja zaposlenih u općini. 

Najveće bonitetno izvrsne kompanije po prihodu u Čitluku su Premier World Sport, Ledo i Union Foods, one su najveće i po imovini i kapitalu a po dobiti Premier World Sport, Premier Sport i Union Foods.

Interesantno je i da je Čitluk 17. po broju bonitetno izvrsnih kompanija i 14. po broju Zlatnih bonitetno izvrsnih kompanija od ukupnog broja od 140 općina/gradova u cijeloj BiH. HNŽ je peti u odnosu na 16 županija i mecoregiona u BiH, sa 661 bonitetno izvrsnom kompanijom.

Kopirati
Drag cursor here to close