Moguće greške

Korona zakon u HNŽ-u: Novac bi mogao dobiti i onaj tko nije prošao 'prvi krug'

Predstavnici Udruge, tvrde iz Vlade, pozdravili su napore županijske vlade koji su do sada učinjeni kroz provedbu tzv. Korona zakona
Gospodarstvo / Tvrtke | 21. 09. 2020. u 13:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Vlada HNŽ / Sastanak Hercega, Laketića i gospodarstvenika

''Kako su se na Javni poziv prijavila ukupno 2.143 poslovna subjekta pred Povjerenstvom je bio ogroman posao, no, ovih dana još jednom će se iznova proanalizirati sve odbačene prijave, kako bismo bili potpuno sigurni u svaku odluku. Ukoliko bude dorada, donijet ćemo još jednu odluku o financijskoj potpori“, rekao je predsjednik Vlade i zastupnik u Skupštini HNŽ-a, Nevenko Herceg nakon sastanka s gospodarstvenicima.

Naime, Herceg, i ministar gospodarstva Željko Laketić susreli su se u ponedjeljak s predstavnicima Udruge poduzetnika Hercegovine. Herceg se tom prilikom, navode iz Vlade, osvrnuo na aktivnosti koje je Vlada poduzela kako bi pomogla gospodarstvu i očuvanju radnih mjesta.

''Nakon priprave i izrade Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (Covid-19) i potpori ekonomiji na području HNŽ-a, odnosno tzv. Korona zakona, te nakon što je Interresorno povjerenstvo, temeljem Javnog poziva, napravilo analizu pristiglih prijava, donesene su konkretne odluke kojima se gospodarskim subjektima koji su ispunili uvjete uplaćuju financijska sredstva. Kroz ukupno tri odluke Vlade osigurali smo potpore za gotovo 2000 gospodarskih subjekata koji su se prijavili unutar resora gospodarstva, trgovine i turizma, zdravstva, prosvjete i prometa'', rekao je Herceg.

Dodao je i to kako je u ime Vlade, prije nekoliko dana, potpisao Protokol o suradnji s Razvojnom bankom FBiH kojim su predviđeni izuzetno povoljni kreditni aranžmani.

 ''Hercegovačko-neretvanska županija je prva županija u FBiH koja je potpisala ovakav Protokol kojim će biti omogućeni pojedinačni krediti u iznosu do 500.000 KM uz rok otplate do 36 mjeseci, te grace razdoblje do 12 mjeseci za što će fiksnu kamatu od 2% godišnje plaćati Vlada dok će se Razvojna banka odreći naknade za obradu kredita. Dio sredstava iz Protokola bit će namijenjen i postojećim aranžmanima s Razvojnom bankom. To je novac posuđen našem gospodarstvu na tri godine i predstavlja dobar primjer kako državna banka pomaže svom gospodarstvu kada je pogođeno prirodnom ili bilo kojom drugom nesrećom'', kazao je predsjednik županijske Vlade i skupštinski zastupnik.

Predstavnici Udruge, tvrde iz Vlade, pozdravili su napore županijske vlade koji su do sada učinjeni kroz provedbu tzv. Korona zakona, te pruženoj potpori pogođenim granama s ciljem ublažavanja negativnih posljedica u gospodarstvu.

Izrazili su, dodaju, zadovoljstvo aktivnostima Vlade koje čini kako bi se još jedanput provjerila dokumenta gospodarskih subjekata čije su prijave odbačene s ciljem uočavanja mogućih pogrešaka zbog iznimno velikog broja prijava.

Gospodarstvenici su, navodi se, snažno poduprli potpisivanje Protokola Vlade i Razvojne banke koji će omogućiti gospodarstvenicima apliciranje na povoljne kreditne aranžmane. Također, naglasili su potrebu da se i druge razine vlasti intenzivnije uključe u potporu gospodarstvu koje trpi velike posljedice korona-krize.

Zaključeno je kako će se i dalje zajedničkim naporima tražiti najbolja rješenja koja će pomoći oporavku ugroženog gospodarstva i očuvanju radnih mjesta, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close