Mastercard

Pogled na život iz drugačije perspektive donosi neprocjenjivu podršku Sarajevo Film Festivalu i rodnoj ravnopravnosti

Za Mastercard film predstavlja važnu passion kategoriju, a kinematografija moćno sredstvo za ukazivanje na važne društvene teme i stvaranje prilika za pozitivne promjene u društvu.
Gospodarstvo / Tvrtke | 16. 08. 2022. u 13:24 PR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mastercard je već osmu godinu zaredom uz Sarajevo Film Festival, neprocjenjivi filmski događaj koji povezuje cijelu regiju. Za Mastercard film predstavlja važnu passion kategoriju, a kinematografija moćno sredstvo za ukazivanje na važne društvene teme i stvaranje prilika za pozitivne promjene u društvu, dok su šira inkluzija i jednake prilike za sve globalni prioriteti kompanije.

Rodna ravnopravnost je imperativ za izgradnju prosperitetnih i inkluzivnih ekonomija kako bi svi imali priliku da se educiraju i napreduju, a Sarajevo Film Festival je upravo prilika da svoje napore pretvorimo u praksu i pogledamo život iz drugačije perspektive.

Promjena svijesti samog društva u pravcu rodne ravnopravnosti je dugotrajan proces, ali svaki uloženi napor ka željenim promjenama itekako čini razliku i inspirira na velike korake. Kada je u pitanju tematika rodne ravnopravnosti Mastercard je duboko posvećen kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou. Pružiti ženama više prilika i mogućnosti je od krucijalne važnosti za cijelo društvo jer studije pokazuju da oni sistemi u kojima je zastupljen veći broj žena na pozicijama donosilaca odluka dostižu bolje rezultate i kreativnije rješavaju probleme i zato Mastercard podržava i prakticira rodnu ravnopravnost i širu inkluziju na svakom koraku.

S tim u vezi, i ove festivalske godine Mastercard ima za cilj staviti poseban fokus na žene redateljice i uopće žene u filmskoj industriji, jer filmske umjetnice zaslužuju više pažnje i veću podršku.

Upravo u tom svjetlu Mastercard je drugu godinu zaredom sponzor Specijalne nagrade za promicanje rodne ravnopravnosti koja će biti dodijeljena redateljici debitantkinji. U konkurenciji za nagradu nalazi se 11 debitantskih filmova redateljica iz različitih festivalskih programa, a nagradni fond koji je osigurala kompanija Mastercard iznosi 7,500 eura. U žiriju za Specijalnu nagradu za promicanje rodne ravnopravnosti 28. Sarajevo Film Festivala su redateljica, videoumjetnica, istraživačica Marta Popivoda, redateljica Selma Spahić i producent i scenarist Miguel Valverde.

SFF je prepoznao kompaniju Mastercard kao savršenog partnera za uspostavljanje ovakve nagrade koja već prelazi u tradicionalno priznanje Festivala, jer zajedno SFF i Masterdcard dijele viziju da se kroz umjetnost i stvaralaštvo može doprinijeti stvaranju inkluzivnijeg i pravednijeg društva, komunicirajući važne životne teme kroz film.

Još jedna važna tema koja se također tiče žena u filmskoj industriji i njihovom osnaživanju bit će predmet razgovara na panelu pod nazivom „Ženska solidarnost u filmskoj industriji: Kako do nje?“ koji organiziraju Sarajevo Film Festival i Mastercard u sklopu CineLink Talksa, konferencijskog dijela Industry programa Sarajevo Film Festivala. Panel će biti održan u Hotelu Europe, 18. kolovoza od 16 do 17 sati. Na panelu će sudjelovati redateljice Teona Mitevska (Sjeverna Makedonija) i Marta Popivoda (Srbija), producentica Anamaria Antoci (Rumunija) i casting direktorica Timka Graho (BiH). Razgovor će moderirati Amra Bakšić Čamo, producentica i voditeljica CineLinka.

Mastercard želi svim posjetiocima da istinski uživaju u festivalskim danima, te poziva sve ljubitelje filmske umjetnosti da pored projekcija prate i sjajne panele i razgovore u okviru CineLink Talks programa.

Kopirati
Drag cursor here to close