Asocijacija poduzetnika Hercegovine

Poduzetnicima treba 60 milijuna KM za zamjenu fiskalnih uređaja

Do 14. svibnja 2020. godine aktivno bilo 83.547 fiskalnih uređaja, a Pravilnik propisuje obavezu njihove zamjene novim…
Gospodarstvo / Tvrtke | 07. 10. 2021. u 15:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zašto izostaje reakcija Ministarstva financija nakon brojnih reakcija na Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u Federaciji BiH?'', upitala je u priopćenju za javnost Asocijacija poduzetnika Hercegovine.

Nakon što je objavljen Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sustava u Federaciji BiH, uslijedile su brojne, argumentirane reakcije poduzetnika, ekonomskih analitičara i stručnjaka za tu oblast, uz apel Ministarstvu financija da promijeni Pravilnik i pribjegne drugim rješenjima, koja neće opteretiti realni sektor.

''Nažalost, ne možemo svjedočiti adekvatnoj reakciji Vlade FBiH, odnosno resornog ministarstva, koji i dalje inzistiraju na promjeni fiskalnih uređaja, dok poduzetničke udruge i analitičari smatraju kako bi softversko rješenje zadovoljilo obje strane'', navodi se u priopćenju.

Navode kako je prema procjenama Vlade FBiH do 14. svibnja 2020. godine aktivno bilo 83.547 fiskalnih uređaja, a Pravilnik propisuje obavezu njihove zamjene novim, što za gospodarstvenike u FBiH znači izdatak od najmanje 60 milijuna KM.

''Mišljenja smo da je Ministarstvo financija Federacije Bosne i Hercegovine, objavom novog Pravilnika o dinamici zamjene fiskalnih sistema u Federaciji Bosne i Hercegovine u Službenim novinama, to učinilo u krajnje pogrešnom trenutku. Naime, Ne treba zaboraviti da se gospodarstvo, napose realni sektor, već više od 18 mjeseci bori s posljedicama i poremećajima koje je izazvala pandemija Covida-19, te bi dodatni udari na financijske tokove u mnogim kompanijama imali teške posljedice. Podsjećamo također da je Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u Federaciji Bosne i Hercegovine objavljen usprkos činjenici da je Parlament FBiH odbio usvojiti zakon i uvođenje novih troškova privrednicima, te dao jasne smjernice da se krene u softversku fiskalizaciju koja je daleko povoljnija i efektivnija od zamjene postojećih fiskalnih kasa'', navodi se u priopćenju.

Ukoliko se, dodaju, kako mnogi to argumentirano dokazuju, softverskom fiskalizacijom može dobiti isti efekt kao i zamjenom fiskalnih kasa, nema razloga da se u FBiH ne primijeni ovakva metoda.

''U ime poduzetnika koji bi primjenom navedenog Pravilnika imali značajne izdatke koji se mogu izbjeći, još jedno pozivamo nadležno ministarstvo i Vladu FBiH da promijene pravilnik o zamjeni fiskalnih kasa te da se uspostavi dijalog putem kojeg bi se došlo do novog rješenja'', naveo je Upravni odbor Asocijacije poduzetnika Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close