Računi

Ovrhe u HT-u: Zatraženo da se zaustavi rat i da se ne diže prašina

Radnici se čekali da im se dostave ugovori o obročnoj otplati a navodi se kako im je ''napravljena poprilično velika šteta''.
Gospodarstvo / Tvrtke | 20. 06. 2022. u 11:40 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dogovoreno je da se to odmah obustavi. U principu je na neki neizravan način priznata pogreška'', kaže za Bljesak.info Saša Živković ispred Sindikata Hrvatskih telekomunikacija Mostar čiji su se uposlenici zbog dugovanja prema tvrtki nenajavljeno našli pred ovrhama.

Živković tvrdi da je na prošlotjednom sastanku s upravom poduzeća dogovoreno ''da će se ovrhe obustaviti i da se neće provoditi''.

Poziva se na raniju odluku nadzornog odbora i uprave gdje je dogovoren način otplate dugovanja, koja kako naglašava nitko od radnika ne spori.

''Ovdje je došlo do nekakvog šuma u komunikaciji pa je Uprava, ili netko od članova Uprave pokrenuo za jedan maji broj ljudi ovrhe ignorirajući odluke Nadzornog odbora i Uprave'', rekao je Živković.

Kaže kako su radnici čekali da im se dostave ugovori o obročnoj otplati te da je ''napravljena je poprilično velika šteta''.

Obećanje nije ispunjeno

''Sindikat nije dobio nikakvu informaciju o pokretanju ovrhe, ni upozorenje, ni radnici. Što bi se reklo, iza leđa i nepotrebno'', rekao je.

No, u priopćenju sindikata iz 7. lipnja, navodi se kako su 20. svibnja dobili informaciju o prvoj zaprimljenoj ovrsi za jednog bivšeg člana Sindikata.

''Dana 26.5. smo na ovu temu imali sastanak između predstavnika sindikata (S. Živković, M. Sesar) i poslodavca (V. Primorac i I. Rotim) na kojem je dogovoreno tj. predsjednik Uprave je obećao da će ovrhe biti odmah obustavljene te da će se pristupiti izradi i slanju ugovora o obročnoj otplati. Svjedoci smo da obećanje nije ispunjeno, odbijaju se zahtjevi za razgovor na ovu temu, ovrhe i dalje stižu te nanose štetu radnicima i dovode ih u nemoguću situaciju da zbog blokada računa nemaju niti osnovna sredstva za život. U ovom trenutku ne znamo točno koliki broj ovrha je pokrenut ali sindikatu se do sada obratilo 15-20 radnika sa ovrhom'', navodi se u spomenutom priopćenju.

No, kako neslužbeno doznajemo, Uprava traži da radnici povuku sve tužbe protiv poduzeća te da počnu plaćati rate bez ugovora o obročnoj otplati.

Rat i prosvjedi

Sindikat je objavio kako je u suradnji s odvjetničkim uredom omogućio članovima ulaganje žalbe na ovrhe te da s odvjetničkim uredom razmatra ''mogućnost prekršajnih i krivičnih prijava protiv članova Uprave''.

''Tražimo od svih radnika HT da pokažu malo hrabrosti i svoju ljutnju i bijes usmjere na članove Uprave. Upitajte zašto su pokrenuli ovrhe, zašto su prekršili odluku NO, zašto su prekršili svoju odluku, zašto su  od radnika uzeli 400,00 KM i dali svom odvjetničkom uredu, zašto su kolegama blokirali račune, zašto su umirovljenike ostavili bez pola mirovine, zašto su ovrhe pokrenute baš sada, zašto nisu poslali obavijest da će se pokrenuti ovrhe, zašto traže da sindikata plati ovrhe, zašto traže da sindikat šuti inače će ih biti još, zašto nam je dobit na razini statističke greške, zašto nam padaju prihodi, zašto je božićnica u 3 mjesecu , zašto nisu odgovorili na zahtjev sindikata za povećanja plaća, zašto su provodili istragu protiv sindikalnih povjerenika zbog organiziranja štrajka……'', objavio je Sindikat.

No, doznajemo kako je zatraženo da se raskine ugovor s odvjetničkim uredom, da se zaustave informacije o ovrhama i da se Uprava ne označava kao krivac. Doznajemo i kako je naloženo da se zaustavi ''početak rata'' sindikata i uprave, ali i da se ''ne prosvjeduje pred izbore…''.

Dogovor na papiru

Sindikat je objavio kako je 13. lipnja održan sastanak predsjedništva Sindikata HT-a sa predsjednikom uprave HT-a Mostar Vilimom Primorcem i članom uprave Goranom Kraljevićem.

''Tema sastanka bile su prisilne naplate, pokrenute od strane poslodavca, odnosno HT-a Mostar. Sastanak je rezultirao dogovorom, odnosno preuzimanjem obveze od strane predsjednika uprave HT-a Mostar Vilima Primorca za trenutnim obustavljanjem prisilnih naplata. Također, Primorac je na sebe preuzeo i obvezu trenutne obustave već pokrenutih ovrha, te deblokadu bankovnih računa za već pokrenute postupke prisilne naplate, kao i realizaciju odluka NO i Uprave HT-a o obročnoj otplati. Utvrđen je i rok za realizaciju ovih zaključaka - utorak, 14. lipnja'', navedeno je.

Naime, gubitkom sporova ostao radnicima je teret plaćanja sudskih troškova koje su u razgovorima sa poslodavcem, resornim ministrom, ali i drugim zainteresiranim stranama pokušali riješiti kako bi radnici bili barem u tom dijelu zaštićeni.

''Kroz te razgovore se pojavilo više ideja koje nisu provedene te se na kraju, uz trud Sindikata, ipak uspjelo na papir staviti rješenje o obročnoj otplati duga i oprostu dosuđenih zateznih kamata'', navodi sindikat.

Kopirati
Drag cursor here to close