NLB Grupa

Otvoren međunarodni javni natječaj NLB Grupe za mlade umjetnike

Gospodarstvo / Tvrtke | 22. 02. 2024. u 15:35 Promotivni članak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

NLB Grupa poziva mlade umjetnike iz Jugoistočne Europe da prijave svoje radove iz oblasti intermedijalne umjetnosti na međunarodni javni natječaj.Natječaj, koji je otvoren do 21. ožujka2024. godine, namijenjen je umjetnicima mlađim od 35 godina. Pobjednički rad će otkupiti NLB Grupa i sa najboljim radovima natječaja izložiti u Galeriji Bankarium u Ljubljani.

NLB Grupa nije samo vodeća bankarska i financijska grupacija sa sjedištem i ekskluzivnim strateškim interesom u Jugoistočnoj Europi, već je i važan pobornik i pokrovitelj regionalne kulture i umjetnosti. U tu svrhu NLB Grupa je uspostavila program kulturne baštine NLB MUZA koji se sastoji od umjetničkih i muzejskih zbirki te muzeja i galerija NLB Grupe. Dio programa NLB MUZA je i kolekcija suvremene umjetnosti SEE Art, koja je osnovana u januaru 2023. godine. Naručivanjem, otkupom, izlaganjem i promocijom suvremenih u-umjetničkih dela, NLB Grupa postaje glavni oslonac i partner suvremene umjetnosti u Jugo-istočnoj Europi.

Tko se može prijaviti?

Pozivamo mlade umjetnike iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova da prijave svoja umjetnička djela iz oblasti intermedijalne umjetnosti nastala u posljednjih pet godina. Za prvu izložbu otvaranja Galerije Bankarium u Ljubljani bit će odabrano najviše pet umjetničkih djela, a pobjednički rad će otkupiti NLB Grupa i uvrstiti u kolekciju SEE Art Collection.

Više informacija o međunarodnom javnom natječaju možete naći na www.nlb.si/intersection.

Umjetničke radove koji pristignu na međunarodni javni natječaj ocjenjivat će petočlana međunarodna stručna komisija u sastavu:
• Tevž Logar, nezavisni kustos, urednik i pisac, predsjednik Umjetničkog savjeta NLB;
• Maja Kolarić, historičarka umjetnosti, kustos i direktorica Muzeja suvremene umetnosti Beograd, članica Umjetničkog savjeta NLB;
• Mira Gačina, historičarka i kritičarka umjetnosti, kustos, članica Umjetničkog savjeta NLB;
• Ana Herman, menadžerka komunikacijskih projekata u NLB-u; i
• Matko Mioč, direktor NLB Zavoda za kulturno nasljeđe.

Što tražimo?

Tražimo umjetnička djela koja se uklapaju u koncept umjetničke kolekcije SEE Art, koja predstavlja različite kulture, identitete i sjećanja koja su oblikovala našu zajedničku povijest u regionu Jugoistočne Europe tijekom vremena. Kolekcija ima za cilj da unaprijedi razumijevanje i poznavanje različitih kulturnih i društvenih sredina, da promovira toleranciju i različitost, a istovremeno da rađa nove održive ideje i akcije s različitim izrazima suvremene umjetnosti.

Nova umjetnička kolekcija nudi autentično i jedinstveno umjetničko iskustvo, inspirira i motivira, predstavlja refleksiju društva i okoline, te igra važnu ulogu u afirmaciji ideja o budućnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close