UINO

Oslobađanja od plaćanja carine

Odluka o ostvarivanju prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih trošarina objavljena je u Službenom glasniku BiH br. 24/18 od 17.4.2018. godine, a primjena počinje osmog dana od dana objave, točnije 25.4.2018. godine.
Gospodarstvo / Tvrtke | 18. 04. 2018. u 14:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dugoočekivana Odluka o ostvarivanju prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih trošarina, koja građanima i gospodarstvu donosi određene pogodnosti, počinje se primjenjivati od 25.4.2018. godine.

U skladu sa spomenutom Odlukom došlo je do određenih izmjena kada su u pitanju visine iznosa za koje je predviđeno oslobađanje od plaćanje uvoznih dažbina.

Kada fizička osoba ulazi  u carinsko područje BiH vozilom ili na neki drugi način, trenutno ima pravo na oslobađanje od plaćanja uvoznih trošarina na robu koju unose u svom osobnom prtljagu za vlastite potrebe do vrijednosti od 200 KM. Početkom primjene nove Odluke ta vrijednost se povećava do iznosa od 600 KM. 

Prema trenutnim propisima kada građani BiH dobivaju putem pošte pakete iz inozemstva, trenutno se oslobađanje od plaćanja uvoznih trošarina vrši na pakete zanemarive vrijednosti do iznosa od 50 KM. 

Početkom primjene nove Odluke ta vrijednost se povećava do iznosa od 300 KM, ukoliko fizička osoba naručuje robu iz inozemstva i istu plaća prilikom narudžbe.

S druge strane oslobađaju se od plaćanja uvoznih trošarina paketi do vrijednosti od 90 KM ukoliko fizičke osobe iz BiH iste dobivaju od fizičkih osoba iz inozemstva bez bilo kakvog plaćanja.

Kada se radi o gore spomenutoj robi mora biti vidljivo da je ista namijenjena za vlastite potrebe. Ne smije se raditi o količinama koje bi dale naslutiti da je ta roba namijenjena daljoj prodaji u BiH.

Kad su u pitanju gospodarstvenici nova Odluka donosi oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina za opremu za proizvodnju koja se ne proizvodi u BiH, a koja se uvozi za novu ili proširenje postojeće proizvodnje, modernizaciju proizvodnje, uvođenje nove odnosno osuvremenjivanje postojeće proizvodne tehnologije, a kojom se obavlja neposredna proizvodna djelatnost. Odlukom je predviđeno oslobađanje i za opremu koja predstavlja ulog stranog lica, točnije sredstva za obavljanje registrirane djelatnosti  i njihovi rezervni dijelovi, kao i za materijal za izgradnju i popravak građevinskih objekata za obavljanje djelatnosti.

Odluka o ostvarivanju prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih trošarina objavljena je u Službenom glasniku BiH br. 24/18 od 17.4.2018. godine, a primjena  počinje osmog dana od dana objave, točnije 25.4.2018. godine. Odluka predstavlja usklađivanje sa legislativom EU.

Kopirati
Drag cursor here to close