Intera Tehnološki Park

Održana radionica ''Digitalna Fabrikacija'' u INTERA Tehnološkom Parku

Tehnologije digitalne fabrikacije omogućuju enormnu fleksibilnost i drastično smanjuju vrijeme procesa razvoja novih proizvoda, a s druge strane otvaraju velike mogućnosti i osnažuju pojedince na novu razinu inovativnosti koja prije nije bila moguća.
Gospodarstvo / Tvrtke | 06. 03. 2024. u 10:06 Promotivni članak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravo na tu temu održana je radionica 29. 2. 2024. godine u INTERA Tehnološkom Parku. Radionica je okupila stručnjake i entuzijaste iz područja aditivnih tehnologija, CAD/CAE rješenja te generativnog dizajna. Glavni fokus radionice bio je na upotrebi tehnologija digitalne fabrikacije i naprednih metoda oblikovanja, uz pružanje uvida u proces pripreme i izrade dijelova na 3D pisačima.

Svetozar Kolesar iz 3D Republike iz Beograda održao je predavanje o generativnom dizajnu, dok je prof. dr. Goran Mladenović s Mašinskog fakulteta u Beogradu govorio o primjeni CAD/CAE rješenja u reverznom inženjerstvu. Borko Latinčić iz INTERA TP-a demonstrirao je praktičnu primjenu 3D ispisa, pružajući uvid u proces od 3D modela do gotovog dijela.

Predstavili smo neke konkretne primjere izrade dijelova u kojima su korišteni algoritmi generativnog konstruiranja koji su danas dostupni inženjerima u sklopu softverskih inženjerskih alata. Vjerujem da će sudionici radionice pronaći načina da ovo što smo demonstrirali na radionici primjene u svom poslu.“ rekao nam je Svetozar Kolesar, jedan od predavača.

Iako je radionica prvenstveno bila namijenjena poduzećima i stručnjacima koji se bave ovom tematikom, bila je otvorena i za sve zainteresirane inovatore i entuzijaste koji žele samostalno istraživati i stvarati u području digitalne fabrikacije.

Kolega i ja radimo u odjelu dizajna i konstrukcije te svakodnevno u poslu primjenjujemo određene tehnologije koje su dijelom danas prezentirane. Današnja radionica nas je potaknula da trebamo razmišljati o nekim novim idejama u smislu nekih prototipova koje bi izrađivali 3D printanjem u svrhu prezentacije kupcima.“ rekao nam je Ivan Jakić iz Jajce Alloy Wheels d.o.o. poduzeća koje se bavi proizvodnjom aluminijskih felgi.

Ova radionica predstavljala je priliku za razmjenu znanja, iskustava i networking među sudionicima te doprinijela širenju znanja o primjenjivosti digitalne fabrikacije. Organizirana je u okviru projekta DIGIMET koji je dio projekta „Inovacije i digitalizacija malih i srednjih poduzeća u BiH/EU4DigitalSME“ kojeg zajednički financiraju Europska unija i Savezno ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ), a implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) s ciljem razvoja ekonomije u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na digitalnu transformaciju.

Kopirati
Drag cursor here to close