Inicijativa

Novalić zatražio apsolutnu prednost domaćih firmi u poslovanju s državom

''Na ovaj način bi se potaknulo domaće gospodarstvo i osigurala značajna pomoć u spašavanju velikog broja radnih mjesta. Ovako bi domaće gospodarstvo također dobila podršku koja bi se mjerila stotinama milijuna maraka'', pojašnjava premijer Novalić.
Gospodarstvo / Tvrtke | 13. 04. 2020. u 15:22 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić uputio je predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoranu Tegeltiji inicijativu za izmjenu Odluke o obveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg, kako bi se potaknulo domaće gospodarstvo i osigurala značajna pomoć i spašavanje velikog broja radnih mjesta u novonastaloj situaciji uzrokovanoj povodom širenja koronavirusa COVID-19.

Spomenuti propis se odnosi na primjenu preferencijalnog tretmana domaćeg i prestaje da važi 1. lipnja ove godine. Premijer Novalić predlaže i povećanje preferencijalnog faktora sa sadašnjih pet na 50 posto. On smatra da bi se predloženi postotak trebao primjenjivati sve dok traje ova situacija.

''Na ovaj način bi se potaknulo domaće gospodarstvo i osigurala značajna pomoć u spašavanju velikog broja radnih mjesta. Ovako bi domaće gospodarstvo također dobila podršku koja bi se mjerila stotinama milijuna maraka'', pojašnjava premijer Novalić.

Federalni premijer ističe da apsolutno razumije intenciju smanjenja postotka preferencijalnog faktora i potrebu Bosne i Hercegovine da uskladi propise koji se odnose na oblast javnih nabavki s propisima Europske unije, ali da ipak smatra kako bi mjera koju predlaže umanjila neželjene posljedice za domaće gospodarstvo i koje bi ih ohrabrilo na način da u ovim vremenima imaju povlašten status.

Kopirati
Drag cursor here to close