Stolac

NLB Banka Sarajevo podržava projekte izgradnje obnovljivih izvora energije

Kao savjesna organizacija, NLB Grupacija pridaje veliki značaj projektima kojim se štiti životna okolina, te i sama, u svom poslovanju, nastoji savjesno koristiti prirodne resurse i energiju.
Gospodarstvo / Tvrtke | 05. 11. 2021. u 14:32 PR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

NLB Banka Sarajevo je podržala izgradnju solarne elektrane u Stocu u realizaciji kompanije ECO ENERGY doo Gračanica, pokazujući svoju opredijeljenost ka povećanju pozitivnog i smanjenju negativnog utjecaja na ljude i životnu sredinu. Osim toga, Banka je, kao i druge članice NLB Grupacije, okrenuta ka privrednom razvitku zemlje podržavajući projekt kao što je ovaj.

U ovom projektu Banka je kreditom refinancirala i financirala izgradnju solarnih elektrana u Općini Stolac. ECO ENERGY doo Gračanica je u Općini Stolac izgradila osam solarnih elektrana ukupne pojedinačne snage od 150 kW. Elektrane su izgrađene na lokaciji s povoljnim klimatskim uvjetima za proizvodnju takve vrste energije sa najvećim brojem sunčanih dana u godini. Osim toga, u blizini se nalazi međumjesna dalekovoda, što omogućava ovom pogonu da snabdijeva lokalna domaćinstva i biznise.

Solarna energija se smatra obnovljivim izvorom energije koja nema negativan utjecaj na okolinu, te ne utiče na ravnotežu u prirodnim ekosistemima. U najvećoj mjeri se pretvara u korisnu električnu, mehaničku ili toplotnu energiju.

Lidija Žigić, predsjednik Uprave NLB Banke d.d., Sarajevo, je ovom prilikom izjavila: „Svaki put kada uspješno podržimo projekte koji čuvaju našu okolinu i daju poticaj bh privredi, ostvarujemo malu pobjedu. Za nas je ovaj region naš dom, zato se pažljivo i odgovorno ponašamo, poštujući UN principe odgovornog bankarstva, čiji smo potpisnici. Nadamo se da ćemo i u budućnosti biti u prilici da sudjelujemo u realizaciji ovakvih ideja kao što je izgradnja solarne elektrane u Stocu.“

Kao savjesna organizacija, NLB Grupacija pridaje veliki značaj projektima kojim se štiti životna okolina, te i sama, u svom poslovanju, nastoji savjesno koristiti prirodne resurse i energiju. Posvećena zajednici, NLB Grupacija doprinosi njenim članicama u njihovom razvijanju.

Kopirati
Drag cursor here to close