Uniper

Njemački uvoznik plina nagomilao rekordni gubitak

"Već je naš polugodišnji rezultat pokazao da je to ostavilo ogromne ožiljke na našim financijskim rezultatima", rekla je Tuomela.
Gospodarstvo / Tvrtke | 03. 11. 2022. u 11:42 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački uvoznik plina Uniper izvijestio je uoči ulaska države u vlasništvo o rekordnih 40 milijardi eura neto gubitka u prvih devet ovogodišnjih mjeseci, čime se svrstao među najveće gubitaše u njemačkoj korporativnoj povijesti. Uniper je smanjene isporuke ruskog plina nadoknađivao kupnjom tog energenta na fizičkom tržištu i bilježio je "značajne" gubitke jer više troškove nije prebacivao na klijente, istaknula je u priopćenju financijska direktorica Tiina Toumela.

"Već je naš polugodišnji rezultat pokazao da je to ostavilo ogromne ožiljke na našim financijskim rezultatima", rekla je Tuomela. Kompanija je prvu polovinu godine zaključila s neto gubitkom većim od 12 milijardi eura.

Iznos u razdoblju od siječnja do rujna uključuje 10 milijardi eura gubitka koji je prouzročila zamjena ruskog plina onim nabavljenim na fizičkom tržištu i 31 milijardu očekivanih gubitaka. "Intenzivno radimo i na restrukturiranju našeg plinskog portfelja kako bismo minimizirali rizike i do 2024. okončali gubitke koji proizlaze iz obustave isporuka ruskog plina", rekla je Tuomela.

Skupina je potvrdila da njezini glavni prioriteti uključuju planirani izlazak s ruskog tržišta, na kojem posjeduje 83.7 posto udjela u ruskom Uniprou. Berlin je u rujnu odlučio nacionalizirati Uniper i preuzeti 99 posto vlasničkog udjela u najvećem njemačkom uvozniku plina kako bi mu omogućio nastavak nabave, osigurao opskrbu industrije plinom i izbjegao domino-efekt u energetskom sektoru.

Uniper je tako dobio 18 milijardi eura kredita od državnog zajmodavca KfW-a, od čega je 14 milijardi povučeno do kraja listopada, priopćili su. Financijska direktorica naglasila je u četvrtak da vlada trenutno dovršava dogovoreni paket stabilizacijskih mjera koji će rezultirati nacionalizacijom Unipera.

Kopirati
Drag cursor here to close