Galenika

Naid Gubaljević: Zadovoljan korisnik proizvoda je i dalje naš najbolji ambasador

Gospodarstvo / Tvrtke | 01. 04. 2022. u 12:50 Promotivni tekst

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naid Gubaljević, Country Manager za Bosnu i Hercegovinu u kompaniji Galenika, govori o izazovima na tržištu BiH, ali i regiona, o postignutim rezultatima kompanije Galenika i planovima za buduće poslovanje.

Vodite BiH tim u kompaniji Galenika, kakva su vaša dosadašnja iskustva kako vezano za samu farmaceutsku industriju u BiH, tako vezano i za Galeniku?

Gubaljević: Moja karijera u farmaceutskoj industriji počela je davno i tokom godina mijenjale su se prilike na tržištu kao i u samoj industriji, shodno tome mijenjao sam se i ja kao profesionalac, te je moje znanje raslo i evoluiralo uporedo s tim. Imao sam sreću da svoju karijeru razvijam postepeno kroz rad u raznim odjelima zdravstvenih ustanova, što mi je omogućilo da do sitnih detalja upoznam procese, potrebne kvalifikacije i potencijalne probleme koji se mogu javiti u farmaceutskom biznisu.

Galenici sam se pridružio u februaru 2021. godine i osjećam veliko zadovoljstvo i čast što nakon 20 godina kontinuiranog učenja i predanog rada, danas u Bosni i Hercegovini vodim kompaniju koja konstantno ulaže i razvija proizvode, tehnologije, ali najvažnije od svega, ulaže i razvija svoje ljude. Ono što Galeniku razdvaja od konkurencije je orijentiranost ka korisnicima i potencijalnim korisnicima naših proizvoda, te dugogodišnja tradicija poslovanja, kako u cijelom regionu, tako i u BiH.

Tokom svih ovih godina postojanja kompanije, a 77 godina nije mali period, korisnici Galenikinih proizvoda znaju da kada koriste proizvod na kojem piše „Galenika“ to garantuje kvalitet bez premca. Iz tog razloga veliki je izazov raditi u Galenici i održavati kvalitet poslovanja na visokom nivou, ali i konstantno stremiti ka boljem i kvalitetnijem.

Stalno radimo na tome da pokažemo korisnicima proizvoda da su u sigurnim rukama kroz unaprjeđenje poslovanja i proizvoda, a odlučni smo da to osiguramo i u budućnosti za sve građane u BiH. Odgovornost je jedna od naših ključnih vrijednosti i utkana je u svaki aspekt našeg rada. Ona utiče na jačanje povjerenja kod korisnika proizvoda, ljekara, farmaceuta, stručnjaka, partnera, te stoga ćemo i dalje nastaviti da ulažemo napore da to povjerenje njegujemo, a sve zbog dobrobiti zdravlja građana naše zemlje, a i šire.

PR  / Naid Gubaljević, Country Manager za Bosnu i Hercegovinu u kompaniji Galenika

Iza nas je jedan izazovan period, čini se da ste se u jeku pandemije pridružili Galenici. Kako ste se snašli i da li je i u tom periodu ostvaren napredak u kompaniji kada je u pitanju tržište BiH?

Gubaljević: Svi smo upoznati s tim koliko se izazova spustilo na sve grane privrede u tom periodu, a naročito na farmaceutsku industriju, ali moram reći da sam ponosan što radim u kompaniji koja je i u takvom periodu uspjela da pokaže visok stupanj društvene odgovornosti kroz razne podrške, da omogući dostupnost lijekova svih vrsta na tržištu BiH, kako onih na recept, tako i lijekova koji se izdaju bez recepta (OTC), kao i dodataka ishrani.

Galenika je i u jeku pandemije radila na proširenju timova, odnosno upošljavanju novog osoblja i jačanju svoje pozicije u BiH. Izuzetno sam sretan što smo u toku jedne godine uspjeli udvostručiti naš tim u BiH. Otvorili smo nova radna mjesta i uposlili veliki broj suradnika i menadžera koji će biti zaduženi za razne segmente poslovanja u našem timu. Pružanjem novih radnih mjesta u Bosni i Hercegovini, Galenika pokazuje koliko je posvećena tržištu i koliko želimo svojim potrošačima omogućiti dostupnije proizvode naše kompanije.

Tržište BiH je izuzetno specifično i nosi velike izazove sa sobom i zbog toga uvijek radimo kapacitetom preko 100% i djelujemo u smjeru profesionalog razvoja svih uposlenika koji imaju znanje, želju i volju da stalno budu u toku sa promjenama u ovom turbulentnom vremenu i okruženju.

Za mene lično je najveći izazov učiniti naše kvalitetne proizvode što dostupnijim stanovništvu koje mora imati pravo na izbor i široku dostupnost lijekova. Iz istog razloga, a kroz angažman direktno u zdravstvenim ustanovama, stalno stavljamo u fokus suradnju sa ljekarima i farmaceutima, njihova iskustva vezana za naše proizvode, preporuke za unaprjeđenja kako bi na kraju imali zadovoljne korisnike, jer zadovoljan korisnik proizvoda je i dalje naš najbolji ambasador.

U proteklom periodu Galenika je ostvarila znatan napredak na svim tržištima regiona, da li možete da nam date kratki rezime postignutih rezultata?

Gubaljević: Od kako je Galenika postala dio brazilske NC Grupe, što za kompaniju predstavlja važno i snažno strateško partnerstvo, vidljiv je napredak u svim segmentima poslovanja. Neke od prekretnica u poslovanju su povećanje proizvodnih kapaciteta, digitalizacija i modernizacija, značajne inovacije i proširenje portfolija proizvoda.

Tokom 2021. godine samo na tržištu BiH registrirana su 4 nova proizvoda. Rezultati za 2021. godinu pokazali su da je na tržištima Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, ostvareno povećanje prodaje za čak 33%, dok je u samoj BiH, Galenika ostvarila povećanje prodaje u odnosu na 2020. godinu za 39%.

U 2021. godini, Galenika u BiH je zabilježila rast 4 puta brže od samog farmaceutskog tržišta BiH, kao i skok za 4 mjesta po udjelu na tržištu. U regionu i Srbiji registriran je 31 novi proizvod, a 29 je već pušteno u promet. Tokom protekle godine, Galenika je ostvarila rast proizvodnje od 9% u odnosu na 2020. godinu. Na tržištima Europe, Bliskog Istoka i Afrike povećan je izvoz za 14%, a na samom tržištu EU uspješno je registrirano 19 proizvoda.

Dakle, napredak je evidentan i u neku ruku kriza nas je inspirirala da učinimo više i nadmašimo čak i ono što smo smatrali nemogućim. Sada se polako vraćamo na normalno, uobičajeno poslovanje i spremamo se za novu fazu našeg poslovnog razvoja. Nastavićemo u istom smjeru, uvijek imajući u vidu ono što je važno za korisnike naših proizvoda, naše partnere i suradnike iz medicinskih ustanova i apoteka, kao i za naše zaposlene. Galenika je stabilan i istrajan „love“ brend kome se vjeruje i namjeravamo da kompaniju učinimo još snažnijom i uspješnijom u budućnosti kroz nove investicije i tehnološki razvoj.

Što je to što je prioritet za Galeniku u narednom periodu?

Gubaljević: Galenika nastavlja u smjeru koji će osigurati efikasnost i visok kvalitet poslovanja. Digitalizacija i modernizacija zasigurno su trendovi za kojima ne smijemo zaostajati. Galenika ide u korak sa vremenom i modernizacija tehnoloških procesa je neupitna. S tim u vezi proces digitalizacije kompanije se nastavlja, a na putu da postane ,,inteligentna kompanija’’, Galenika je u 2021. implementirala SAP Analytics Cloud – najnapredniju platformu koja kombinuje poslovnu inteligenciju (business inteligence), naprednu i prediktivnu analitiku i mogućnosti planiranja u integriranom poslovnom okruženju.

Naš cilj je uvijek isti, a to je da se osluškuju potrebe tržišta i da se izvrše sva neophodna prilagođavanja potrebama korisnika i potencijalnih korisnika naših proizvoda. Kompanija radi na povećanju prisutnosti na tržištu i jačanja pozicije u BiH. Građani uvijek mogu da očekuju visok kvalitet proizvoda i nove lijekove i suplemente proizvedene u skladu sa najsuvremenijim tehnologijama. Nastavit ćemo jačati tim u Bosni i Hercegovini i marljivo raditi kako bismo dosegli do još više korisnika naših proizvoda, jer svi građani naše zemlje zaslužuju da imaju na raspolaganju širok dijapazon proizvoda visoke kvalitete, a Galenika pruža upravo to.

Kao jedan od prioriteta su nam i dalje aktivnosti u pravcu društvene odgovornosti, jer je Galenika kompanija koja uvijek daje više, duboko je posvećena pomaganju društvenoj zajednici i pružanju pomoći onima kojima je ona najpotrebnija, ali iznad svega ostajemo vjerni očuvanju zdravlja ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close