Intesa Sanpaolo Banka

Nagrada za društveno odgovorno financiranje

EIB Global i Intesa Sanpaolo Banka BiH osvojili nagradu za društveno odgovorno financiranje
Gospodarstvo / Tvrtke | 16. 06. 2023. u 13:17 Promotivni članak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

• Nagradom se odaje priznanje za inovativan doprinos operacije inkluzivnom i održivom razvoju

• EIB Globalov poticajni kredit za društveno odgovorno financiranje Intesa Sanpaolo Banke BiH ima za cilj da podrži jednakost među spolovima, zapošljavanje mladih i stvaranje prilika za inkluzivnu ekonomiju za osjetljive grupe.

EIB Globalu je skupa s Intesa Sanpaolo Bankom BiH sinoć dodijeljena prestižna Uxolo nagrada za inovativnu kreditnu liniju za mala i srednja poduzeća (SME) s dugoročnim utjecajem na društvo. Svečana dodjela nagrade održana je tokom Uxolo i TXF Global konferencije za financije za razvoj i utjecaj 2023. u Lisabonu. Žiri je među prijavama iz cijelog svijeta koje su podnesene 2022. godine odabrao pobjednike na osnovu zasluga u oblasti inovacije, utjecaja i pionirskih rješenja na tržištima u nastajanju.

Poticajni kredit za društveno odgovorno financiranje, koji je prva razvila EIB 2020. godine ima za cilj pružanje podrške zapošljavanju mladih, jednakosti među spolovima i društveno inkluzivnim praksama u malim i srednjim poduzećima te srednje kapitaliziranim poduzećima. Ovaj inovativni model financiranja podrazumijeva kombinaciju financiranja EIB-a i mehanizma nagrađivanja kompanija koje ispune određene ciljeve u poboljšavanju vodstva, zapošljavanja i prilika za razvoj karijere za žene, mlade i osjetljive društvene grupe.

Potpredsjednica EIB-a zadužena za Zapadni Balkan, Liliana Pavlova je rekla: „Želimo se zahvaliti žiriju i našim partnerima u Intesa Sanpaolo Banci što su prepoznali važnost ovog društveno korisnog financijskog proizvoda. Nagrada je dodatni dokaz naše predanosti da osiguramo pravedan i održiv razvoj kojim se stvaraju jednake prilike za svakoga. Ovim inovativnim modelom financiranja koji smo prvi put pokrenuli na Zapadnom Balkanu namjeravamo riješiti problem nejednakosti na tržištu rada i podržati kompanije koje teže ka društvenoj odgovornosti. Kao banka EU posvećeni smo da osiguramo financiranje i projekte od kojih podjednako imaju koristi sve zajednice.”

Marco Trevisan, predsjednik Uprave Intesa Sanpaolo Banke BiH je rekao: „U Intesa Sanpaolo Banci vjerujemo u moć financija da pokreću pozitivne promjene i ponosni smo što surađujemo EIB Globalom na postizanju tih ciljeva. Ovom kreditnom linijom imamo za cilj da osnažimo poduzetnike i damo doprinos razvoju inkluzivnijeg i ravnopravnijeg poslovnog okruženja. Ova nagrada nas nadahnjuje da nastavimo ulagati napore u pružanje podrške razvoju i napretku Bosne i Hercegovine promoviranjem društvene odgovornosti i unapređivanjem opće dobrobiti našeg društva.“

Uxolova nagrada predstavlja priznanje za ključan rad svih interesnih strana u financijama za razvoj svih veličina širom svijeta. Njom se prepoznaje važnost malih transakcija koje mogu imati veći utjecaj kada pronalaze put ka novim tržištima ili kada revolucioniziraju način financiranja tradicionalnih razvojnih projekata. Njom se nagrađuju oni koji pokazuju inovaciju – u smislu financijskog inženjeringa, ublažavanja rizika, diverzifikacije tradicionalnih izvora financiranja razvoja te praktičnih rješenja za stvarne probleme razvoja.

Sam McManus, direktor Uxolo Development Finance je izjavio: „Izuzetno nam je drago što smo odabrali kreditnu liniju EIB Globala/Intesa Sanpaolo Banke za Uxolov Ugovor godine za 2022. s dimenzijom društveno odgovornog financiranja. Provođenjem inovativnih elemenata na tradicionalnoj kreditnoj liniji, ovaj ugovor je uspio značajno pojačati utjecaj i direktno doprinijeti društvenoj inkluziji svih rodova i omladine, kao i podržati jačanje ekonomske otpornosti i održivog rasta u Bosni i Hercegovini. Isprepleteni utjecaj s dobro poznatim financijskim mehanizmima na ovaj način predstavlja siguran tok mjera za ubrzavanje našeg puta ka postizanju ciljeva Ujedinjenih nacija za održivi razvoj (Sustainable development goals, SDGs) a ovaj ugovor je uspio postići ciljeve SDG 5, 10 i 8.“

Uxolovi Ugovori godine za 2022. obuhvaćaju financijske proizvode poput obveznica za zaštitu znamenitosti preko složenih spojenih financijskih aplikacija, do inventivnih i utjecajnih grantova i garancija.

Osnovne informacije o Europskoj investicijskoj banci i EIB Globalu

Europska investicijska banka (EIB) je institucija Europske unije osnovana sa zadatkom dugoročnog kreditiranja, a u vlasništvu je njenih država članica Financira zdrave investicije koje doprinose ostvarivanju ciljeva EU politike EU-a. Grupa EIB-a podržava projekte u četiri prioritetna područja – infrastruktura, inovacija, klima i okoliš te mala i srednja poduzeća.
EIB Global je specijalizirani ogranak Grupe EIB-a posvećen operacijama izvan EU-a te ključni partner EU-ove strategije Global Gateway. Imamo za cilj pružiti podršku za najmanje 100 milijardi eura investicija do kraja 2027. godine, što je oko jedne trećine ukupnog cilja Global Gatewaya. Unutar tima Europa, EIB Global potiče izgradnju jakog i fokusiranog partnerstva, , zajedno s drugim institucijama za financiranje razvoja i civilnim društvom.. EIB Global približava Grupu lokalnim zajednicama, kompanijama i institucijama putem naših ureda širom svijeta.

O Intesa Sanpaolo Banci BiH:

Intesa Sanpaolo Banka je komercijalna banka i jedna je od vodećih banaka u Bosni i Hercegovini s dugim kontinuitetom poslovanja. Banka pruža sve vrste bankarskih usluga u domaćoj i stranoj valuti te ima velik portfelj usluga namijenjenih za korporativno bankarstvo i usluge za građanstvo. Posluje putem 5 glavnih regionalnih podružnica i 44 radnih jedinica i ma raširenu mrežu bankomata i POS uređaja. Prisutna je na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, tj. u Federaciji Bosne i Hercegovine, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu. Intesa Sanpaolo Banka je član PBZ grupacije koja je također dio Intesa Sanpaolo grupacije, jedne od najvećih bankarskih grupacija u Europi.

Kopirati
Drag cursor here to close