Prilika za gospodarstvo

Multinacionalne kompanije razmatraju Balkan za prebacivanje tvrtki?

"Veliki broj kompanija sa zapadnog Balkana, ali i iz BiH, je u i jeku pandemije izazvane koronavirusom dobivao više narudžbi i više ponuda, tako da bi i ovo sada moglo isto tako utjecati na kompanije", kazao je Jašarspahić.
Gospodarstvo / Tvrtke | 22. 03. 2022. u 08:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve više svjetskih, ali i zapadnoeuropskih kompanija napušta tržište Rusije te razmatra da biznise prebaci na zapadni Balkan, a naši sugovornici ističu da je ovo dobra prilika za BiH te da bi domaće gospodarstvo moglo prihvatiti takva poduzeća, ali ako ne bi imali velike zahtjeve.

Direktor Gospodarske komore RS Pero Ćorić za "Nezavisne novine" je rekao da nije neuobičajeno što sve veći broj multinacionalnih kompanija napušta prostor Rusije i Ukrajine jer u ratnim sukobima svako privređivanje je neizvjesno, a gospodarska proizvodnja "ne oprašta" stajanje, gubljenje tržišta ili neispunjavanje uvjeta prema svojim partnerima.

Spremni prihvatiti poduzeća 

"Imam informacije iz Njemačke da jedan veliki proizvođač kablovskih setova iz Ukrajine, koji zapošljava 7.000 radnika, traži izlazne varijante. Naše gospodarstvo moglo bi prihvatiti takva poduzeća, ali ona koja ne zahtijevaju velike objekte, s visokim zahtjevima, koja ne traže investiranja u skupe strojeve i veliku opremu", kazao je Ćorić, dodajući da bi kompanije čija se proizvodnja može relativno brzo staviti u funkciju imala "prođu" i na našem tržištu.

"Mislim da to neće ići tako brzo, mogu tražiti poduzeća koja proizvode sličnu vrstu proizvoda koju i mi proizvodimo i da ih onda puste u funkciju i nadomjeste nedostatak", rekao je Ćorić.

Naglasio je da će domaće gospodarstvo trpjeti posljedice koje će imati razvijena tržišta i ekonomija zemalja EU, kao što je Njemačka, koja je veliki uvoznik sirovina za BiH.

"S jedne strane, nedostatak tih repromaterijala, a s druge strane veliko povećanje cijena donijet će velike probleme gospodarstvo Republike Srpske", naveo je Ćorić.

Predsjednik Gospodarske komore FBiH Mirsad Jašarspahić kazao je za "Nezavisne novine" da je ovo sigurno dobra prilika koju bi BiH trebalo da iskoristi.

"Veliki broj kompanija sa zapadnog Balkana, ali i iz BiH, je u i jeku pandemije izazvane koronavirusom dobivao više narudžbi i više ponuda, tako da bi i ovo sada moglo isto tako utjecati na kompanije", kazao je Jašarspahić, koji ističe da su tako prethodno bježali od narudžbi s Dalekog istoka, koje su postojale sve upitnije.

Ograničavajući faktori 

"Kompanije razmišljaju o tome da svoje poslove i biznise usmjeravaju ka zemljama Balkana", pojasnio je Jašarspahić.

Kako je rekao, u ekonomskom smislu to treba da bude prilika za kompanije iz BiH i s Balkana.

"Mogu dokazati kvalitete i kapacitete koje imaju, zatim prirodne resurse, radnu snagu, kao i mogućnost pristupa financijama i blizinu tržišta", kazao je Jašarspahić i dodao da bi ova situacija trebalo da bude prilika da se ekonomija u ovim zemljama usmjeri u pravcu da najveći budući trgovinski koridori dolaze preko zemlja zapadnog Balkana.

Kako je za "Nezavisne novine" rekao ekonomski analitičar Admir Čavalić potpuno su opravdana očekivanja dolaska velikih multinacionalnih kompanija, koje su bile locirane u Rusiji, na prostor zapadnog Balkana.

Međutim, kako je naglasio, BiH u odnosu na druge zemlje regije ima niz ograničavajućih faktora.

"BiH ima loše razvijenu putnu infrastrukturu u odnosu na druge zemlje regije, kao i visok nivo političkog i pravnog rizika u komparaciji s drugim zemljama. Također, BiH je propustila priliku da ide u regionalnu inicijativu 'Otvoreni Balkan'", kazao je Čavalić.

Olakšavajuća okolnost 

Dodao je da realni sektor u gospodarstvu može spremno dočekati multinacionalne kompanije, ali da najveći problem predstavlja trom javni sektor te da kapital ne voli rizike ni po kakvoj osnovi.

S druge strane, kako je naveo, ne treba bježati od ove prilike te je sada pravo vrijeme za privlačenje stranih investicija.

"Naše gospodarstvo je biznis orijentirano, što znači da, za razliku od drugih zemalja, BiH ima najveći broj kompanija koje su strateški orijentirane ka drugom biznisu. Naše gospodarstvo nije toliko orijentirano ka tržištu finalne potrošnje, već biznisu potrošnje te kompanije odlično funkcioniraju u širem ekonomskom sustavu", rekao je Čavalić.

Istaknuo je da su fiskalne politike u BiH povoljne za dolazak stranih kompanija te da je olakšavajuća okolnost za strane investitore to što porez na dobit u BiH iznosi deset posto.

Kopirati
Drag cursor here to close