Dukić za Bljesak

Ključ uspjeha u krizi je timski rad

Sasvim je prirodno da, kao najveća svjetska prehrambena kompanija, imamo ključnu ulogu u ovoj krizi, rekao je Dukić.
Gospodarstvo / Tvrtke | 01. 05. 2020. u 08:59

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ključ uspjeha u periodu krize je timski rad, naglašava u intervjuu za Bljesak.info Milan Dukić, novi voditelj prodaje kompanije Nestlé u BiH, kojeg su na ovoj poziciji dočekala neobina dva mjeseca.

Inače, Dukić je već 14 godina član Nestlé obitelji u kojoj je karijeru započeo na poziciji predstavnika prodaje u Srbiji, 2006. godine. Od tada do danas, obnašao je brojne pozicije unutar odjela prodaje, a njegovi timovi su nekoliko puta bili proglašeni najuspješnijima u Nestlé Adriatic regiji. No, njegov novi posao započeo je u čudnim okolnostima.

Bljesak.info: Pandemija COVID-19 je u centar pažnje javnosti u BiH došla sredinom ožujka, dva tjedna nakon što ste došli na poziciju voditelja prodaje Nestlé u BiH. Ovo razdoblje prepuno je neočekivanih i neizvjesnih situacija, s kojima se kompanije bore i danas. Kako je izgledao proces prilagodbe novoj poziciji, uz ovoliko otežavajuće okolnosti?

DUKIĆ: Ovako specifična i izazovna dva mjeseca zasigurno nisam imao u vidu kada sam ranije planirao period tranzicije na novoj poziciji. Za početak, već dva mjeseca ne odlazim na posao, već radim od kuće, kao i ostatak tima. Komuniciramo i radimo iz sigurnosti svojih domova, jer je zdravlje i sigurnost svakog od nas svakako najvažnije. Dobro je što Nestlé globalno ima infrastrukturu koja to omogućava, što uključuje tehnologiju, ali i osposobljenost zaposlenika. Također, imamo i definiran Plan za kontinuitet poslovanja, koji se dotiče ključnih odjela i procesa u kriznim periodima, uz fokus na sigurnost zaposlenika, operacija, tvornica i skladišta, kao i tokova novca. Vođeni time, formirali smo i lokalni Krizni tim, koji je do sada donosio odluke o relevantnim temama, poput uspostave privremenog rada od kuće za sve zaposlenike, uvođenja dodatnih mjera zaštite na radu i digitalnih načina za ovjeravanje dokumenata (ugovora, faktura, revizija plaća, promocija), te prilagodbi poslovanja tržišnim uslovima i ključnim odlukama maloprodajne mreže. Ovakva organizacija značajno je doprinijela da nastavimo sa svakodnevnim radom u novonastaloj situaciji. Istovremeno, svoje napore smo fokusirali i na pomoć zajednici u kojoj djelujemo, tražeći mogućnosti davanja našeg doprinosa. Tako smo lokalnom Crvenom križu, te bolnicama u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini donirali novčane donacije i proizvode u ukupnoj vrijednosti višoj od 100.000 eura, a radimo i na pomaganju partnerima, pogotovo u HoReCa segmentu, jer njihovo poslovanje u znatnoj mjeri ovisi o nama.

Bljesak.info: Sve kompanije su se, na sebi sopstven način, susretale s problemima u poslovanju uzrokovanih pandemijom. Kako je to izgledalo kod vas?

DUKIĆ: U suštini, ključ uspjeha u periodu krize je timski rad. Tako i mi, trenutno na tjednoj bazi, adekvatno planiramo rad između sektora planiranja, proizvodnje u tvornici i logistike. To je naročito važno jer veliki dio naših tvornica ima povećane zahtjeve za proizvodnjom, poput one u Surčinu, u kojoj proizvodimo dio THOMY i MAGGI asortimana.

Sasvim je prirodno da, kao najveća svjetska prehrambena kompanija, imamo ključnu ulogu u ovoj krizi. Hrana i piće pomažu ljudima da budu zdravi i unaprijede njihovu kvalitetu života, stoga je naša misija poboljšanja kvalitete života i doprinosa zdravijoj budućnosti danas važnija nego ikad. Naša je odgovornost osigurati kvalitetnu prehranu, posebno za najugroženije u društvu - djecu, starije i one koji se bore sa bolešću. Upravo je zato najveći izazov bio osigurati dostupnost proizvoda kupcima u periodima kada su na snazi bile rigorozne mjere vezane uz transport, uvoz i izvoz robe, te obaveznih karantena za vozače. Zajedno s našim partnerom, MCI, svoje smo zabrinutosti podijelili sa Udruženjem poslodavaca FBiH i Savezom stranih investitora, koji su promptno reagovali na naše upite i molbe.

Bljesak.info: Je li došlo do promjene u proizvodnji i prodaji proizvoda? Imate li podatak o tome koji su najtraženiji, odnosno najprodavaniji proizvodi u ovom periodu?

DUKIĆ: Prije nekoliko dana objavili smo poslovne rezultate Grupe za prva tri mjeseca ove godine, gdje je vidljivo da se utjecaj pandemije COVID-19 drastično razlikuje prema geografskom području, kategoriji proizvoda i kanalu prodaje, a ovisi i o vremenu izbijanja, opsegu restrikcija u pojedinačnim zemljama i ponašanju potrošača. Primjerice, u Europi je u ožujku zabilježen značajan rast u prodaji, a razlog tome je, između ostalog, činjenica da su potrošači stvarali zalihe proizvoda. S druge strane, u istom periodu je u Kini zabilježen nagli pad prodaje, zbog ograničenja kretanja koja su na snazi bila tijekom cijelog kvartala, ali i ograničenog stvaranja zaliha od strane potrošača, te relativno veće izloženosti vanjskim kanalima. Primjetna je i razlika u rastu potražnje proizvoda prema kategorijama; osnovni prehrambeni proizvodi su zabilježili rast potražnje, kao i gotova jela i kuhinjska pomagala, proizvodi iz segmenta hrane za kućne ljubimce, te kave, dok je dio konditorskog asortimana zabilježio pad prodaje. To odražava smanjenje u stopi impulzivne kupovine na prodajnim mjestima, kao i darivanju.

Bosna i Hercegovina, konkretno, prati rezultate Zone EMENA (Europa, Srednji istok i Sjeverna Afrika) i bilježi snažan prvi kvartal. Sva tržišta bilježe značajan prijelaz sa potrošnje izvan doma na potrošnju u domu, a e-trgovina je porasla za 29,4%, čime je, po prvi put, premašila 10% ukupne prodaje Grupe.

Bljesak.info: Koliko su se promijenili poslovni planovi i očekivanja za 2020. godinu?

DUKIĆ: S obzirom na to da je ovom trenutku prerano za procjenu potpunog utjecaja pandemije COVID-19, Nestlé ostaje pri svojim prvobitnim izgledima za 2020. godinu. Globalno posmatrajući, Nestlé je ostao otporan krizi u prvom kvartalu. Stopa organskog rasta dostigla je 4,3%, uz stvarni interni rast (RIG) od 4,7%. Očekujemo kontinuirano povećanje organskog rasta prodaje, a  istovremeno, nastavljamo pratiti tržište i prilagođavali se okolnostima. Dakako, ova je kriza još daleko od kraja i zasigurno ćemo se suočiti s još mnogo nepredviđenih situacija. Mi ćemo se i dalje prilagođavati promjenjivim potrebama potrošača i odgovarati na izazove u našim lancima opskrbe. Primjera radi, prepoznali smo rast trenda e-trgovine, koji je u prva tri mjeseca iznosio 29,4%, premašivši tako po prvi put 10% ukupne prodaje Grupe. Zato smo nekim našim partnerima u BiH ponudili specifična znanja koja imamo, kako bi naše tržište što prije sustiglo susjedne zemlje koje su doživjele brzu digitalnu transformaciju i e-trgovinu integrirali kao sastavni dio poslovanja. Svi smo mi svjesni da su krize sastavni dio poslovanja. Posljednje 154 godine, Nestlé ih uspješno prevazilazi, a siguran sam da ćemo, zajedničkim snagama, prevladati i ovu.

Kopirati
Drag cursor here to close