Jablanica

Kako se Granit spasio od propasti?

Procjene govore kako je vrijednost granitne sirovine u jablaničkom poduzeću procijenjena na nevjerojatnih 40 milijardi dolara…
Gospodarstvo / Tvrtke | 03. 05. 2019. u 09:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jablanički Granit jedan je od simbola borbe za očuvanje radnih mjesta i radničkih prava u Hercegovini. Skoro deset godina radnici su se borili s kriminalnim nakanama da ih se uništi, zaustavi proizvodnja, a zemljište i nekretnine vjerojatno prodaju u bescjenje, objavila je Federalna televizija.

Općina Jablanica, navodi se u prilogu televizije, prikupila je novac kako bi kupila zgradu Uprave i pogone finalne proizvodne linije.

''Od upada specijalaca, preko pokušaja kriminalne privatizacije do brojnih sudskih procesa - sve su to granitovci na svojim leđima podnijeli. Izborili su se da ostanu na svojim radnim mjestima i spriječe da Granit postane samo još jedna statistička zabilješka u nizu propalih poduzeća na ovom području'', navodi FTV.

''Išli smo od Sarajeva do Mostara po sudovima, po vladama, borili se na sve moguće načine i, hvala Bogu, još trajemo, dokle i kako, ne znam'', kaže radnik Vahid Šehić.

Zgrada Uprave i pogoni završne proizvodnje bili su na bubnju, bilo je pet subjekata zainteresiranih da ih kupe. Općina Jablanica ponudila je najviše. Ovih dana kupnja je finalizirana. Granit će, čini se, preživjeti.

''Ovo je pobjeda nad onim što se nadvilo nad Granit, a to je njegova likvidacija. Općina se opredijelila da osigura 5.625.000 maraka. Nije bilo lagano'', ističe Salem Dedić, načelnik Općine Jablanica.

Video: Granit - primjer radničke borbe za svoju fabriku i posao

Šehić kaže kako ''ima sad posla za Beograd sljedeće 3-4 godine''.

''Prebukirani smo. Nadam se da će izaći na dobro, da će se sve te obveze izmiriti i da ćemo se moći besplatno liječiti'', kaže Šehić.

Mensud Ćorić, predsjednik Sindikata radnika kaže kako računaju na posao s Beogradom.

''Da samo za Beograd radimo imamo plate ovu godinu. Iduće godine najvjerojatnije Beograd će tražiti još 36.000 kvadrata, to nam je još nekoliko godina da možemo raditi'', rekao je.

Plaće su redovite, ali im tri godine nisu uplaćeni doprinosi.

''No, bit će - kažu granitovci uvjereni da za njih i za to poduzeće konačno dolaze bolji dani. U prilog tomu govore i procjene da je vrijednost granitne sirovine u tom poduzeću procijenjena na nevjerojatnih 40 milijardi dolara'', navodi FTV.

Kopirati
Drag cursor here to close