Poslovanje

Humanitarni mostarski Vodovod: Poduzeće nelikvidno, a novac doniraju udrugama

Vodovod je kupovao primjerice karte za utakmice, a neke donacije je isplaćivao više puta.
Gospodarstvo / Tvrtke | 10. 10. 2020. u 15:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je mostarski Vodovod, prema tvrdnjama revizora, nelikvidan, poduzeće je u godinu dana dalo oko 50 tisuća maraka za humanitarne i kulturne svrhe.

Izdvajanja za humanitarne i kulturne namjene odnose na isplaćene donacije na osnovu odluka direktora. Direktor pak novac daje na osnovu molbi sportskih organizacija, udruga i sličnog.

Tako je Vodovod kupovao primjerice karte za utakmice, a neke donacije je isplaćivao više puta.

Osim toga, među rashodima tog mostarskog javnog poduzeća, iskazani su i troškovi stipendija djeci zaposlenika u iznosu od ukupno 40 tisuća maraka.

Isplata se također vrši na osnovu Odluke direktora Društva, u pojedinačnom iznosu od 200 KM mjesečno. Odlukom, tvrde revizori, nije uređen status stipendista niti njihove obaveze prema Društvu, a isplaćuju se i za zanimanja koja nisu neophodna za poslovanje Društva.

''Pored toga što ova davanja nisu pravilno klasificirana, jer se ne radi o donacijama iz dobiti, ovi izdaci nisu vezani sa poslovanjem Društva niti se mogu očekivati buduće ekonomske koristi za Društvo. Troškovi nisu usklađeni ni sa financijskim položajem Društva, koje ima ograničenje u raspolaganju novčanim sredstvima kod banaka i ne izmiruje obaveze po osnovu javnih prihoda.

Sve navedeno ukazuje na to da se u značajnoj mjeri ne postupa u skladu sa članom 16. Zakona o javnim poduzećima u FBiH, kojim je propisano da je Uprava dužna poticati na odgovorno korištenje i nadziranje imovine i resursa. Ovo posebno ističemo jer je Društvo nelikvidno i ima značajne neizmirene obaveze po osnovu javnih prihoda'', navedeno je u revizorskom izvještaju za 2019. godinu.

Revizori su J.P. Vodovod Mostar izdali, između ostalih, i preporuku da je potrebno preispitati opravdanost stvaranja i priznavanja troškova koji ne utiču na buduće ekonomske koristi Društva.

Kopirati
Drag cursor here to close